Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
30 aug. 2012

Ciocolata pentru caini. Da sau nu?

Am ajuns in seara asta la pet shop-ul din Orhideea. Cautam ceva anume si pentru ca era aproape de ora inchiderii am cerut informatii la casa. In timp ce ma conversam mi-a cazut privirea pe 3 tablete expuse: era ciocolata pentru caini. Tablete mari si mici, cu cacao sau fara. Din ce am citit pe eticheta – zahar, lapte/zer, cereale, cacao – nimic neobisnuit fata de o tableta comerciala din magazine cu grasimi hidrogenate, ulei si zahar pe care majoritatea dintre noi o consuma in numele placerii si al voluptatii. Pretul e in medie 10 lei.

Inteleg ca pentru noi recompensele dulci inseamna in fapt consumarea unor emotii, fara niciun beneficiu organic decat calmarea si sedarea mentalului zbuciumat. De aici o multime de asocieri pe care le facem cu prajiturile/ inghetata/ croissantele etc etc etc si alte dulciuri preferate. Nu imi dau insa seama cum un produs lipsit de nutrienti – asa cum e ciocolata de larg consum, produsa industrial pentru oameni – poate fi o recompensa pentru animalul de companie, din moment ce el nu are dezvoltat complexul emotiilor pe care sa si le domoleasca si nici nu foloseste mancarea ca substitut asa cum facem noi.

Prin urmare, a oferi o recompensa dulce cainelui de companie mi se pare mai degraba o recompensa inteleasa ca atare doar de stapan… Cu atat mai mult nu cred ca animalul face diferenta intre ciocolata cu cacao si cea alba sau dropsuri. Desi am unele rezerve, pot accepta mai degraba hrana organica si vegetariana pentru caini. E aici o intreaga discutie daca sa ne hranim vegan animalele de companie sau nu.

Eu am din Februarie o pisica, dupa ce am avut in timpul liceului doi motani. Nu consider ca o rasfat cu alimente, ii ofer zilnic o portie de uscaturi si 2/3 portii de hrana umeda din pliculete sau din carne fiarta/ la cuptor. Ii fierb de 2/3 ori pe saptamana ficatei, organe de pui sau carne de vita si legume, insa pe durata verii din cauza caldurilor imposibile nu am deschis deloc aragazul si ne-am rezumat la hrana cumparata. Din cand in cand ii mai dau galbenus de ou fiert, iaurt si cas fiindca am vazut ca ii plac. Destul de rar fierb orez ori ii mai dau peste atunci cand mananc eu. In rest, multa iubire!

Cineva imi spunea la un moment dat ca devii sclavul animalului tau daca te pui sa ii gatesti zilnic si mai bine limitezi lucrurile la conserve. Altii, dimpotriva, considera ca nu exista lacomie de profit mai mare din partea producatorilor de mezeluri care au achizitionat linii de comercializare a hranei pentru animale…

Pentru cei care au acasa animale, cum faceti: urmati cursul naturii si pastrati lucrurile cat mai aproape de firesc sau interveniti cat mai mult de dragul diversitatii (nu ma refer la problemele de sanatate care presupun conditii speciale)? Si ce considerati voi a fi desert pentru animalul vostru de companie?

Sursa foto

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...