Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
10 nov. 2011

Cereale fara gluten: faina de orez

Pentru ca glutenul din cereale este responsabil pentru o serie de intolerante alimentare, m-am hotarat sa inlocuiesc pe cat pot produsele din grau (pe care daca stau bine sa ma gandesc le consum in cantitati mari in raport cu celelalte clase alimentare) cu malai, orez si faina de orez, hrisca.

Incerc sa evit painea cu multicereale, de secara, din tarate, din ovaz, cu seminte, graham, neagra si sa consum alternative care nu contin gluten (prezent in cereale, el asigura elasticitatea aluatelor si posibilitatea a le pregati astfel in moduri elaborate). Ma straduiesc sa imi potolesc pofta somatizata pentru paine cu cartofi ori crema de malai (o inventie personala din apa, malai, sare cu ierburi, ulei de rapita si mirodenii).

Mai nou am cumparat un pachet de faina de orez pe care am testat-o pentru prima data intr-o tarta cu fructe. Faina de orez are consistenta unui gris si nu absoarbe apa asa brutal cum face faina alba de grau. In plus este indicata in cazul inflamatiilor cutanate pentru ameliorarea eczemelor ori a ingrijirii tenului. Ceea ce imi place este ca poti sa o pregatesti fie sub forma unei creme groase (ca o budinca) fie sub forma unui aluat de turta.

Eu am amestecat-o cu gutui rase, ulei de rapita, miere de rapita, scortisoara, coaja de lamaie si putina apa cat sa imi iasa un amestec lipicios pe care l-am pus in cuptor la foc potrivit. A iesit o tarta frusta, dietetica si relativ satioasa, fara pretentia de a fi sofisticata ori rafinata.

Tocmai datorita indicatiilor sale de a calma inflamatiile si a consistentei de pudra, faina de orez poate fi folosita si ca produs cosmetic. Este usor neobisnuit sa folosesti in alt scop decat gastronomic produsele despre care stii ca sunt destinate in bucatarie, insa tocmai ceea ce consumam are sanse mai mari de a fi cosmetice naturale, bune nu doar pe interior dar si pe exterior.

Desi alegerile mele stau initial in dorinta de diversificare, scopul final este de a putea consuma cat mai mult alimentele care au rol de „medicamente” naturale. Si mai cred ca la nivel energetic orezul, cu gustul sau dulce, are beneficii subtile.

*In fiecare zi de joi, pun pe blog un post despre food & health, in incercarea de a lamuri ca gandurile si emotiile noastre nu sunt independente de ceea ce alegem sa mancam. Aceste posturi sunt stranse si pot fi citite in sectiunea Sanatate.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...