Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
31 ian. 2011

Ce spun MAJUSCULELE despre noi?

Daca agresivitatea e declansata de nevoi nesatisfacute, cred ca MAJUSCULELE, ca o trasatura permanenta in scris, sunt expresia nevoii de acceptare sociala. Mai ales pentru ca ne fac observabili, deci ne satisfac dorinta de atentie. La poluri opuse, pot exprima atat nemultumire intensa cat si intensitatea surprinderii. Sunt asemeni unui tipat necamuflat, deci pot exprima dorinta de control. Sau ca nu iti tii sub control emotiile. Oricum ar fi, MAJUSCULELE sunt subtilitati legate de lumea noastra emotionala.

In primul rand, MAJUSCULELE nu lasa loc de negociere in comunicare. Deci, ne creeaza senzatia de putere. Cu ele, gestul nostru de raspuns capata fortat proportii, si astfel replica noastra devine intensa, vizibila, imediata. Un mesaj scris in intregime cu MAJUSCULE da parca senzatia de graba, ca si cum cel care l-a scris nu si-a luat din timp sa reflecteze la ceea ce se intampla. Iar a oferi un raspuns nu pentru a comunica, ci pentru a starni o reactie, obliga la un joc bazat doar pe schimbul reciproc de replici.

Cand arunci o replica pentru a pescui un raspuns, interlocutorul se va simti dator sa isi plateasca datoria de a raspunde, creand o datorie noua. Deci daca MAJUSCULELE proiecteaza asupra celuilalt sentimentul de indatorire, inseamna ca folosindu-le nu ne asumam raspunderea propriilor proiectii. Astfel, MAJUSCULELE devin un mod lejer de evadare pentru a ajunge la „ceva mai mare”.

In egala masura, sunt iritabile si abuzive cand singurul lor rol este de a intretine o disputa. Din acest motiv, MAJUSCULELE nu sunt necesare si a folosi ceva ce nu are folos exprima o atitudine pasiva ca ne-am plictisit de noi insine! Sau ca nu mai putem fi degajati cu propriile idei!

MAJUSCULELE proiecteaza arogant povestea pe care vrem sa le-o spunem celorlalti. Dar, chiar si aroganta ar avea sarmul ei daca ar fi sustinuta de umor si prezenta de spirit! Cred ca e in regula sa iti exprimi sentimentele chiar daca te infurii. Mult mai bine decat sa iti faci un tipar de comportament din a avea o prezenta sociala prietenoasa, nestatornica si subtila drept paravan pentru disconfortul pe care ni-l lasa o cautare plina de suspiciune si angoase…

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...