Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
22 sept. 2011

Ce e toxic pentru creierul tau

Asa cum anuntam joia trecuta, azi merg mai departe cu informatiile nutritionale si influenta alimentatiei asupra dispozitiei si propriei sanatati. Pornesc de la urmatoarea certitudine citita recent: avand lipide in proportie de 60% creierul este organul cel mai gras din organism. Deci cand nu ii oferim moleculele grase de care are nevoie intra intr-o stare de foamete partiala, ceea ce inseamna ca grasimea pe care o consumam de-a lungul vietii ne modeleaza creierul in permanenta.

Omega-6 creeaza un dezastru in creier!
Este dovedit ca ne putem stimula celulele cerebrale consumand tipurile de grasimi oferite de peste, verdeturi, nuci, seminte de in si anumite tipuri de ulei. Ni se indica uleiul de masline, uleiul din seminte de in si uleiul de canola, fiindca  au continut redus de grasimi omega-6 si sunt bogate in omega-3.

Ceea ce este surprinzator e ca nu conteaza doar cantitatea totala de omega-6 ori omega-3 consumate, ci raportul dintre ele. De exemplu, in uleiul de in – care are cel mai bun raport de grasimi – se gasesc 16% omega-6 si 57% omega-3 fata de uleiul de floarea soarelui care contine doar omega-6 in procentaj de 69!

De retinut: intr-o singura lingura de ulei de floarea soarelui sunt 4 grame de omega-6! Cati dintre noi stim ca acesti acizi grasi sunt puternic proinflamatori pentru creier?? Asa se face ca atunci cand se ajunge la niveluri toxice in neuroni, celula nervoasa devine atat de disfunctionala incat isi ordona autodistrugerea!

Pe scurt: cu cat mancam mai multe omega-6 (din ulei de porumb, sofran – ia uite ce contradictie fata de scrie aici, ori din floarea soarelui si soia) cu atat avem nevoie de mai multe omega-3 pentru a atenua inflamatia.

Milioane dintre noi ne pierdem memoria
Pornind de la certitudinea de mai sus, ni se arata ca daca in trecut omega-6 erau luate din fructe, legume, nuci si zarzavaturi, azi provin in special din uleiuri vegetale rafinate si poate compromite functionarea mentala. Responsabile de slaba functionare a creierului s-au dovedit margarina, untul (off!) sosurile grase si branza (un mare of din nou).

In timp, efectele se cumuleaza, asa ca o alimentatie bazata pe grasimi nesanatoase mai multi ani la rand face creierul sa se adapteze la o dieta bogata in grasimi si provoaca dificultati de invatare. Asa cum ma asteptam sunt date ca exemplu alimentele grase de tip fast-food considerate toxice pentru creier fiindca impiedica organismul sa creeze acizii grasi esentiali. Desi m-a frapat prima data cand am citit aceste lucruri, acum inteleg ca modificarea compozitiei chimice a micilor molecule de grasime din creier altereaza subtil organismul, identitatea, felul in care gandim si ne comportam.

Mai mult, si consumul insuficient de omega-3 aduce necazuri, fiind responsabil pentru majoritatea tulburarilor moderne de la memoria slaba, deficit de atentie, lipsa de concentrare, suicid, alcoolism pana la depresie, agresiune, vedere slaba… Iar cand avem o deficienta de acizi grasi, corpul ne da semnale particulare: sete excesiva, piele uscata, par uscat, matreata. Si pana la urma de ce sunt bune omega-3? Sunt cele mai fluide grasimi si astfel sunt capabile sa mentina membranele celulare moi si sensibile.

Vestea buna e nimic nu e ireversibil, fiindca atunci cand abuzul de grasimi nepotrivite inceteaza creierul are capacitatea de a-si reveni. Mie mi-a luat mai bine de 4 ani de cand am inceput sa citesc despre alimentatie, pentru ca in sfarsit informatii de acest fel sa fie atat de puternice in mintea mea incat pur si simplu gestul de a refuza cat mai multe (inca nu imi iese cu toate, dar nu pot fi habotnica) dintre alimentele care imi fac rau sa devina reflex.

Data viitoare urmeaza ceva dulce de tot. Voi ce ziceti, zaharul ne poate fi si prieten si dusman?

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...