Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
14 mai 2010

Ce asteptari aveti de la un speaker?

Intrebarea asta imi vine firesc in minte (cam) dupa fiecare sesiune de prezentari la care ajung. In cazul de fata aparitia intrebarii se datoreaza participarii de ieri la Mobile Marketing Conference 2010, si mai ales faptului ca,  la invitatia lui Cristi Manafu, am avut rolul de speaker (ce s-a vazut  a fost rezultatul efortului de echipa, studiul de caz prezentat este disponibil aici).

Ceea ce vreau sa spun e cat de uimitor este modul in care iti apar lucrurile cand te aflii pe partea cealalta a mesei, cand in loc sa analizezi tu esti cel privit. E in acelasi timp surprinzator cum toata regia ta sta in mici fractiuni de secunde in care trebuie sa faci alegeri rapide pentru a da coerenta discursului.

Si in acele cateva minute de prezentare totul redevine alfabetizare pentru ca iti constientizezi propriul efort (care in mod normal e natural/ nedureros/ invizibil). Te gandesti mai mult cum sa iti construiesti frazele, cum sa incepi, ce cuvinte sa folosesti pentru a le inlocui pe cele care ti-au zburat din minte, care e urmatoarea idee, cand e cazul sa te dezmortesti prin intonatie sau gesturi, cum grabesti ritmul ca sa te incadrezi in limita de timp….

Trecand peste toate, intrebarea mea isi doreste sa stranga raspunsuri mai ales de la cei care, de-a lungul timpului, au avut ocazia sa asculte prezentari pe un continut interesant adunate intr-o forma neatractiva. La randul meu si eu apreciez mai mult speakerii pozitivi, siguri pe ei, care nu stau doar intr-un singur loc, nemiscati, atunci cand prezinta. Imi place sa ii vad zambind, sa le aud vocea fara sa fac efortul de a deslusi cuvintele de printre soapte, entuziasmati cu sinceritate de ceea ce spun (fara sa fie falsi, plictisiti, tristi). Dar nu toti avem fler! Sau nu am prins experientele prin care sa ne exersam atat de bine aceste insusiri.

Si daca a vorbi unei audiente care participa alaturi de tine la emotii, trairi, ganduri e un privilegiu nu o pedeapsa, de ce sa nu facem din asta o bucurie pentru ambele tabere? Sunt curioasa ce imi veti spune despre asteptarile pe care le aveti de la un om care se pregateste sa va vorbeasca… Si daca aveti deja preferati, laudati-i: nu e nicio bucurie mai mare decat sa ti se arate ca esti apreciat nu doar pentru ce stii ci si pentru cum esti.

PS. Eu sunt norocoasa! Am primit ieri atatea incurajari frumoase (si altele care nu poti fi demonstrate cu link :P)  incat aproape ca nu m-am balbait deloc. Si nici nu-mi aduc aminte sa ma fi impiedicat… Desi a fost 13 :))

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...