Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
21 oct. 2014

Eleganta ariciului – pasajul meu preferat

„(…) domnul Ozu mi-a zis c-ar face pariu ca era o printesa clandestina si erudita si ne-am despartit promitandu-ne sa investigam.

Iata deci cugetarea mea profunda pe ziua de azi: e pentru prima oara cand intalnesc pe cineva care cauta oamenii si care vede mai departe. Poate sa para ceva banal, dar eu cred ca este profund. Noi nu vedem niciodata mai departe de certitudinile noastre si, mai grav, am renuntat la intalnirea cu ceilalti, nu facem decat sa ne intalnim pe noi insine fara a ne recunoaste in aceste oglinzi permanente.

Daca ne-am da seama de asta, daca am deveni constienti ca nu ne privim niciodata decat pe noi insine in celalalt, ca suntem singuri in desert, am innebuni. Cand maica-mea ii ofera doamnei de Broglie pricomigdale de la Laduree, isi deapana ei insesi povestea vietii sale si nu face decat sa-si rontaie propria savoare; cand tata isi bea cafeaua si isi citeste ziarul, se contempla intr-o oglinda cu tendinta spre metoda Coue; cand Colombe vorbeste de conferintele lui Marian, vitupereaza asupra propriei reflectii si, cand oamenii trec prin fata portaresei, nu vad decat golul, pentru ca nu sunt ei.

Eu insa implor soarta sa-mi acorde sansa de a vedea mai departe de mine insami si de a intalni pe cineva.”

Gandurile de mai sus ii apartin unei adolescente [insert memories here] de 13 ani, superdotate, mai inteligente decat parintii ei, si neintelese. Domnul Ozu este personajul care reprezinta acel tipar de barbat capabil sa vada „pe dinauntru” si sa pretuiasca feminitatea si cultura dintr-o femeie. Femeia este, in cazul de fata, o portareasa a unei cochete cladiri din centrul Parisului – numarul 7, reu de Grenelle, in aparenta deloc cocheta sau feminina.

Cartea, dupa cum ar zice cineva drag, pentru care am un soi de admiratie secreta, „este povestea tipica a unui neadaptat, care se lasa guvernat de normele sociale, comod si nefericit in acelasi timp”. O gasiti in librarii sau online, insa eu am cumparat-o la cel mai mic pret de la chioscul de ziare.

 

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...