Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
8 nov. 2011

Cand nu poti sa faci ceea ce altii nu vor sa faca

Acum doi ani cat si anul asta mi s-a intamplat sa raman fara voce, in urma unor infectii urate in gat. Am tras primele zile cat am putut, insa m-am trezit in ambele situatii ca de la un moment dat nu mai pot vorbi deloc. Medicul mi-a recomandat repaus o saptamana, timp in care, pentru a lasa corzile vocale sa se refaca, nu am avut voie sa spun nimic, nici macar o soapta fiindca efortul ar fi fost acelasi.

Cu toate acestea nu ma durea nimic. Eram bine, puteam sa ies afara, nu aveam febra, aveam in continuare liber la scris unde nu se vedea nicio modificare. Puteam sa fac orice. Doar ca nu puteam vorbi. Cand vorbitul are loc natural, fara efort, tacerea poate fi considerata un refuz al comunicarii, si cateodata o varianta de raspuns. Eu ma simteam ca intr-un manifest nepremeditat de tacere ca atunci cand nu mai poti sa faci ceea ce altii nici nu constientizeaza ca fac.

Cand imi suna telefonul raspundeam in scris ca „nu pot sa vorbesc”. Intr-o jumatate de zi suna din nou 🙂 La cumparaturi e relativ usor, cata vreme alegi produsele direct de pe raft din supermarket fara sa trebuiasca sa ceri ceva pentru ce vrei sa cumperi. Tacerea pe termen lung e insa apasatoare, simti o liniste interioara care iti da senzatia ca incetinesc lucrurile pe langa tine…

Si chiar daca esti bine reactiile celorlalti te pot face sa te simti bolnav, desi tu stii ca e ceva temporar si nu te simti deloc asa. Ii vezi ca se uita la tine cu compasiune, ca iti vorbesc in soapta ori ca, daca nu stiu ce e cu tine, considera ca ai un handicap…

Pe 29 Noiembrie fundatia Motivation Romania si Agentia de Monitorizare a Presei- Active Watch organizeaza cea de-a doua editie a Galei Persoanelor cu Dizabilitati. Gala isi propune sa promoveze imaginea persoanei cu dizabilitati activa, capabila, angajabila si sa sensibileze potentiali angajatori si media. La editia de anul trecut difuzata de TVR au fost prezenti alaturi de persoanele cu dizabilitati 70 de angajatori, 3 ambasadori si reprezentanti de ONG-uri.

Din 2006 si pana in prezent 80 de persoane cu Sindrom Down, nevazatori, cu deficiente de auz sau cu tulburari psihice, au trecut prin cursuri, de la initiere, la calificare si perfectionare in proiectele initiate de Active Watch. In urma acestor cursuri 46 au fost angajate in diverse locuri in timp ce alti 150 de beneficiari au gasit un loc de munca prin intermediul Motivation Romania.

Pentru a evidentia realizarile acestor oameni se acorda titluri de onoare in urma unei competitii cu cinci categorii, in care canditatii sunt inscrisi de catre persoane apropiate, cunoscuti, profesori, angajatori. In perioada urmatoare pana pe 25 noiembrie si publicul poate vota la una dintre aceste categorii numita “Oameni cu desavarsire”, candidatii fiind supusi deciziei unui juriu. Si mai multe detalii: link 1 si 2.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...