Cand iei „ceva bun”?
Vreau sa rafinez ideea pe care o puneam pe masa saptamana trecuta si insir mai jos parerile mele legate de recompensa pe care cu totii o gasim atunci cand gustam „ceva bun”. Pentru fiecare dintre noi are definitii diferite si cautam in acest „ceva” senzatii si placere, voluptate si gust, surpriza si regasire. „Ceva bun” este ca un panaceu care calmeaza nervi, suflete si inchide guri.
Nu sunt pentru abrutizarile inutile ale spiritului dar consider ca doar pe deplin savuram „ceva bun” atunci cand suntem deja intr-o stare de bine si multumire. Cand am atins cat de cat echilibrul hormonal si din cand in cand vrem sa ne rasfatam. Acest „bun” se mananca perfect constienti de starea pe care o traim si de efectul pe care il generam.
Pe scurt: sunt de-acord sa mananci o inghetata (cu toti colorantii ei si grasimile asociate in procesul de fabricatie) daca ea e intr-un cornet crocant si faptul ca lingi cupele de-ti curge bucuria pe la colturile gurii te face sa iti retraiesti copilaria, vacanta la bunici, ultimul concediu pe o plaja straina. E nostalgie, bucurie, emotie la mijloc. O metoda de a readuce farmecul si magia intr-o dupa-amiaza linistita. Dar nu sunt de-acord sa faci din inghetata un obicei de consum care sa iti astupe neputintele, frustrarile, incordarea, tristetea, singuratatea, delasarea…
„Ceva bun” se consuma cu parcimonie si se imparte cu cineva drag. Nu se mananca pe saturate ori in intimitate, pe furis. Nu aruncam in „ceva bun” toata otrava sufleteasca pe care nu avem unde sa o ducem. Orice emotie pe care o aruncam in lumea asta proiecteaza un efect pe care il resimtim fara sa stim cand/ unde/ de unde ni se trage…
Nu „ceva bun” ne aduce impacarea si fericirea si faptul ca am ajuns sa stim sa traim in impacare si fericire ne lasa libertatea de ne condimenta relatiile/ prieteniile/ munca/ pauzele cu mici placeri vinovate. Si totusi, placerile pot fi si placeri pana la capat fara niciun fel de vinovatie asociata. Dar pentru asta e nevoie de pasul urmator: sa reconsideram valoarea pe care o dam acestui „ceva bun” si sa gasim alternative noi, benefice, neasteptate, sanatoase… Saptamana viitoare gasesc alte 20 de moduri de a manca un banal iaurt.
*Post din sectiunea Sanatate, publicat in fiecare zi de joi, care exprima o atitudine personala legata de mancare, ganduri sau emotii.
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.