Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
31 dec. 2009

Batalia pentru atentie

Am sa abordez acest subiect plecand de la ideea ca, intr-un fel sau altul, toti purtam aceasta lupta: pentru unii dintre noi este un scop in sine, pentru altii e modul de a-si dori lucrurile bine facute.

De regula, devenim atenti in masura in care exista ceva la care suntem sensibili. De la secrete, scandal, situatii socante, la personaje cu charisma, cu aptitudini inalte ori cu povesti, pana la device-uri Hi-Tech, automobile, invitatii si lucruri gratuite. Toate striga dupa atentia noastra!

Mai cred ca, exista si situatii in care atentia se activeaza in prezenta unor stimuli apreciati ca fiind puternici pentru ca in mintea noastra isi gasesc asocieri in experiente personale sau intime: un refren, un cuvant, un parfum, o idee…

Cu toate acestea, mie nu mi s-a parut niciodata ca ar putea fi altceva care sa capteze mai rapid, mai simplu si mai sigur atentia decat simpla prezenta fizica. Pentru ca nimic nu iti impresioneaza mai mult simturile decat comunicarea fata in fata. Si, din acest punct de vedere, lupta trebuie dusa pentru a detine o prezenta cat mai remarcabila.

Nu vorbesc de faptul ca trebuie sa fii senzational, ca un personaj de basm cu puteri miraculoase, ci de faptul ca trebuie sa inspiri credibilitate, ambitie, dorinta, pasiune… Emotiile sunt contagioase: ce transmiti tu intr-o intalnire fara sa fii constient de asta, se imprima la nivel subtil in prezenta celuilalt. Daca te gandesti un pic, iti poti da seama ce din celalalt produce o impresie in tine? Ce iti atrage atentia?

Starea de spirit generala ma duce cu gandul, insa, la situatii cand, din dorinta de a fi in centrul atentiei, imbratisam excesele. Uitati-va cum aleg unii sa fie omniprezenti, desi nu toate evenimentele au cu adevarat relevanta pentru statusul lor social. Sau cum altii mizeaza in mare parte daca nu in totalitate pe situatii care genereaza controverse.

Exista insa si oameni care fac lucruri autentice, insa ironic sau nu, pentru lucrurile astea nu lupta cel care le stapaneste, ci mai curand cei care au nevoie sa le descopere!

PS. Acum, spune-mi: ti-a atras atentia noua schimbare de pe aici? Si nu, nu vorbesc de culori 😀

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...