Balegarul-dracului? Doar cu varful limbii…
Pana acum 2 saptamani as fi banuit intuitiv ca mai mult decat o injuratura nu poate fi. Totusi, balegarul-dracului sau stinking gum este un condiment din familia morcovului (desi am intalnit si varianta ca e din familia patrunjelului), care creste in solurile sarate din Iran/ Afganistan.
Are tulpini ierboase cu frunze si flori. Are gust de usturoi, dar ceva mai amar si mai iute. Are efect calmant, e stimulant pentru sistemul nervos si vindeca afectiunile ficatului.
Radacinile contin o rasina, care se dilueaza in apa fiarta. Si se poate consuma atat condimentul macinat cat si rasina. Se gaseste destul de rar chiar si in Asia si cred ca este folosit mai mult din considerente culturale decat gastronomice.
Tot de incercat cu varful limbii:
– frunze de salvie prajite in ulei cu paste. Salvia ajuta chiar si la curatarea tenului.
– flori de toporasi, perfect comestibile. Ceaiul din frunze uscate amelioreaza durerile de cap, infectiile de piele si insomnia.
– cocktail revigorant din piure de papadie, portocala si mar indulcit cu miere si suc. Papadia curata sangele fiind un bun detoxifiant si implicit ajuta in eruptiile de piele.
– garnitura din macris. Macrisul are un gust acrisor, iar in homeopatie este folosit la raceli si dureri intestinale (desigur, depinde de modul cum e administrat, fiindca in alte cazuri poate provoca stari de voma din cauza continutului de acid oxalic, mai tineti minte?)
– vin fiert alb cu seminte uscate de marar. Mararul ajuta impotriva indigestiei si a flatulentei.
– orez cu lapte de soia si mac. Semintele de mac nu au miros, dar sunt usor iuti.
Si o lamurire: semintele de mac apar din florile de mac de opiu, cultivate in Turcia, Grecia, India si in Europa. Spre deosebire de mac, condimentul sumac e usor acru si acid si se obtine prin uscarea si macinarea fructelor arbustului de sumac. A nu se confunda cu semintele de susan si tot asa… :))
Am luat informatiile dintr-o serie de carti despre condimente – remedii naturiste – plante aromatice, primite intr-o seara de vara de la Editura All [ii gasiti pe Google+ – aici – pe Twitter – aici – si pe Facebook – aici]
Spre deosebire de data trecuta acum va intreb: voua ce condimente nu va plac deloc? Si, mai ales, puteti identifica daca nu agreeati gustul pentru ca va fac rau organic sau doar au fost combinate intr-un mod nepotrivit?
*Post din sectiunea Sanatate, publicat in fiecare zi de joi, care exprima o atitudine personala legata de mancare, ganduri sau emotii.
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.