Alina Constantinescu

28 mai 2020

Aspirații profunde, armonie perfectă

În boxă se aud băieții de la Șuie. Mai cu viață. Trăim perioada post-pandemie, deși nu știu exact ce înseamnă asta. În orice caz, pentru mine înseamnă o curățenie la punct și virgulă printre fișierele care așteptau să fie ordonate, printre agendele care mai aveau ceva de arătat și, de ce nu, printre sutele de notițe pe care le fac compulsiv. Ca acestea, care urmează.

O să-mi asum că știu destul de bine cum să trăiesc în izolare și, în acest sens, am o experiență de zeci de ani, de ce să nu recunosc? Minusul real al acestui stil de viață este de la sine înțeles. Avantajul e că sunt obișnuită să locuiesc în interior și că intrarea forțată în izolarea colectivă prin care am trecut mi s-a părut pe alocuri un mare moment de pauză și de liniște.

M-am gândit în această perioadă cum aș putea să adun resurse pentru schimbări mici sau majore, deși e complicat să-ți dai singur briefuri, să faci cu tine însuți debrieful și apoi să vii de unul singur cu soluția. Așa că, în nopțile nedormite, am sfârșit prin a coace biscuiți și lipii cu unt.

M-am gândit la regenerare și plimbări pe malul Atlanticului, la ulei de plajă și igienizarea minții, la o rochie cu buline și flori și la reformularea priorităților, la cinema în aer liber și la transformare. Dar la ce nu m-am gândit, până la urmă?

Unele teme premium își ocupă de ani buni locul în culcușul minții. Reapar destul de des sub forma întrebărilor de lămurire: ce doresc să fac? ce-mi lipsește? ce persistă? ce nevoi am? ce mă agață? și analiza e nesfârșită, și cu cât e mai nesfârșită mă lipsește de puterea de a delimita răspunsurile clar, la fel de clar cum stau acum fișierele în foldere pe Drive.

Pandemia a trecut. Sau nu. În orice caz, nu am avut parte de un final eliberator. Încă mai stagnează convingeri care au nevoie de detoxifiere și o predispoziție care compromite să mă bucur de mine însămi. Dar am avut timp și stare pentru o scanare lucidă a vieții, pentru un pahar de vin și pentru o prăjitură de la cofetărie.

Să navigăm ușor pe mările vibrante. O scenă, o mulțime, brațe ridicate… Armonie perfectă. Șuie cântă ca atunci.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...