Apropo de sfaturi legate de scris
Ma ingrijoreaza in ultima vreme 2 lucruri: faptul ca nu detin suficient de bine logica lucrurilor si ca, in lipsa relevarii unor aspecte personale care au puterea sa echivaleze cu autenticitatea gandurilor, ceea ce (vreau sa) scriu este insuficient de consistent. Probabil, nu am vrut niciodata sa cred ca esenta unui lucru bine facut, implicit a scrisului, tine de o rigoare zilnica similara unor tabieturi sau a unor obiceiuri la care nu renunti indiferent de cum iti incepi ziua.
Inteleg ca emotiile fac un text fluid, la care poti rezona si care se citeste usor, dar nustiucum parca doar sa scrii emotional (pe un blog personal, de exemplu) nu e suficient, pentru ca experientele din viata mea (si chiar a altor catorva pe care ii mai citesc), sunt prea marunte. Despre cum a fost aseara si de ce nu mai vreau sa fac ce faceam pana acum. Despre ce am citit azi si ce intentii am la inceput de an. Despre cum e mai frumos sa ai un lifestyle modern sau sa cresti o pisica. Ma includ. Cumva, experientele astea sunt prea la indemana si prea evidente si nu (mai) vad niciun folos in a le pune in scris. Cumva, mi se pare lipsit de substanta, de acel ceva care sa te faca sa iti pui intrebari pentru ca te simti intrigat. Ca sa merg intr-o zona unde imi place sa fac comparatii, e ca si cum ai manca o spuma de capsuni: iti place pentru gustul ei frivol si dulce dar parca, parca nu ramai cu nimic…
„The price for doing professional work is a good deal higher than you are prepared to pay at present”. Poate tine de asta, de efortul pe care esti dispus sa il faci constant, in ciuda faptului ca filosofia mea de viata se invarte in jurul ideii ca ce trebuie sa ti se intample se va intampla. Ca atunci cand intri intr-o situatie, intalnesti un om, incepi o chestie si ajungi in alta parte si fara sa constientizezi toate astea, sau una dintre ele, s-a produs un declick de care nu ti-ai dat seama decat mult dupa ce toate, sau una dintre ele, se vor fi terminat…
De multe ori m-am gandit ca pentru ca sa scrii bine nu trebuie decat sa fii sa fi citit mult. Nu te concentrezi pe tehnica, asemeni unui doctor, te concentrezi pe informatie, pe ce te starneste, ce te face curios… si citesti fara discernament. In fine, nici nu stiu de fapt cum e mai bine. Ramane valabil acest articol delicios cu sfaturi intre scriitori, care pentru mine a devenit azi o sursa de buna dispozitie si incredere ca incep sa redescopar placerea de a citi…
UPDATE: „Write to please just one person. If you open a window and make love to the world, so to speak, your story will get pneumonia.” – vezi de ce.
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.