Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
27 mart. 2018

ANAFeză, adolescenți și matcha latte

Ora 5.30. Afară e încă întuneric și Motana doarme ca o regină pe jumătate de pat. Două ore mai târziu, într-unul din primele trenuri spre Brașov e plin de adolescenți. Se foiesc, își desfac sandvișurile, pun muzică. Ajung în gară și în centrul orașului adolescenții sunt peste tot. Sunt la coadă la Luca, și-au întins ghiozdanele peste toate mesele din KFC, au ocupat locurile de la Mc’Donalds și se îngrămădesc la coadă la Starbucks. E marți și la ANAF ghișeele sunt libere. Îmi spun că s-ar putea să fie singurul loc din oraș fără adolescenți.

Intru hotărâtă. Tocmai am petrecut ultimele 3 ore cercetând declarația unică, punct cu punct. Printul meu are 6 pagini, dar printul pentru studiu intern de la ANAF are 8. Tipa de la ghișeu, extrem de amabilă, vede pentru prima dată declarația și o studiază împreună cu mine. Trecem pe rând prin toate punctele și ajungem la următoarele spețe pe care le dezbatem timp de 60 de minute, fără vreo concluzie clară:

– Dacă ai înființat un PFA cu puțin timp înainte să înceapă discuția pe declarația unică și nu ai apucat să îl înregistrezi din punct de vedere fiscal, termenul de 30 de zile de la înființare se prelungește cu termenul de depunere la declarației unice?

– În săptămâna 19 -23  martie ANAF mai primea dosare pentru înregistrarea fiscală și vechile formulare 220 și 600. În săptămâna 26 – 30 vechile declarații nu mai sunt disponibile la ANAF iar noul formular nu a apărut încă. Practic, în acest caz, tu nu poți să depui nimic, chiar dacă ți-ar expira cele 30 de zile.

– Cum se calculează reducerea de angajat dacă PFA-ul a fost înființat la mijlocul lunii în curs?

– Cum calculezi suma la care aplici impozitul în contextul în care ai: reducere de angajat, fracție din anul fiscal în curs, reducere la plata online și, eventual, reducere dacă anticipezi plata până la 15 decembrie (btw, trebuie să înțelegi tu ca om de undeva că poți avea niște reduceri, pentru că în formular nu sunt menționate nicăieri).

– Nu au apărut încă noile norme cu privire la PFA-ul pe normă de venit, dacă își calculează contribuțiile și impozitul la lună fracționară sau la lună întreagă, în cazul în care există un contract de angajare și PFA-ul a fost înființat la mijlocul lunii în curs. Cum nu există nici norme care să precizeze dacă pe noile condiții PFA-ul cu normă de venit va depune sau nu regularizare, în cazul în care până la plata contribuțiilor de la finalul anului fiscal are să-și regleze calculele, în acest moment neclare.

– Cum recuperezi sumele care pot apărea în contextul în care acum întelegi că ai de plată ceva și la finalul anului fiscal îți închizi activitatea? În ideea în care statul nu se grăbește să îți dea banii înapoi, ci îi deduci din contribuțiile pe următorul an (dacă mai ai activitate).

– Cum treci în formular sumele cu virgulă: le rontunjești în sus, le rotunjești la dreapta, faci o piruetă?

ANAF_Brasov

ANAF Brasov

Ora 11.00. Am multe întrebări și doamna de la ghișeu cere ajutoare. Se uită la mine și-mi spune: „Vai, păi la dumneavoastră e tare complicat!” Când nu a fost vreodată, îmi zic în gând. Ia o coală A4 și începe să calculeze. Eu o urmăresc atent și o aprob. Am băgat capul pe geamul de la ghișeu, mă simt de-a casei deja. Câțiva studenți în practică sunt de ajutor și intrăm în conversație. Simt că învăț o limbă nouă – ANAFeza. Nu are dicționar, crezi că ai înțeles, pare la un moment dat clar dar îți trece repede, așa că stai liniștit că oricum până ajungi acasă totul redevine confuz.

La ANAF e liniște azi. Doar pe străzi e plin de adolescenți, iar eu sunt una dintre ei. Îmi iau un latte cu matcha și lapte de cocos și îl beau în timp ce traversez piața, parcul și străduțele. În echilibru perfect, pe trenul de întoarcere, în compartimentul unde stau urcă la a doua stație un grup de adolescenți cu multe bagaje. Cărți de joc sandvișuri, BUG, foială…

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...