Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
12 ian. 2012

Alternativa la meniul cantinelor din Pipera

Nu cunosc foarte bine zona si nici toate locurile unde se poate manca la pranz (asa ca aici si aici) dar m-a inspirat faptul ca singura cantina pe care o stiu de vreo 2 luni are de saptamana trecuta un caiet de sugestii si recomandari. Sunt convinsa ca meniul este cu foarte mici variatii in mai toate cantinele la fel, iar diferenta este data eventual de atmosfera, mese, cat de confortabile sunt scaunele, daca au wireless ori daca se sta la coada mult.

Asadar, recomandarile mele sunt pentru un meniu pe cat posibil organic fara gluten, grasimi animale, lactate si zahar. Suna simandicos, insa de multe ori pare mai degraba meniul saracului fiindca singura abundenta e data de fapt de mirodenii si plante aromatice.

Desigur, ingredientele sunt uneori mai pretentioase (cum ar fi un ulei ceva mai special dar foarte versatil care nu face preparatul gretos ci doar alifiaza placut) dar diversitatea de preparare acopera lejer o saptamana intreaga. De exemplu, orezul pe care de fiecare data il vad in varianta de orez alb cu mazare, mai poate fi pregatit si in varianta de orez salbatic (care e un pic mai dur, simti cum il rumegi printre dinti, nu se duce in stomac ca fiertura unui bebelus) cu ciuperci de padure uscate (nu eternele Champignon congelate), chimen, cuisoare/ chiftele de orez si conopida coapte cu dressing din ulei de masline, zeama de lamaie, schinduf, usturoi verde/ orez brun cu ardei gras, fenicul si alune caju/ orez cu sfecla rosie, hrean, midgale/ orez cu rosii uscate la soare, sofran etc.

Nu mai zic ca pana si banalul malai (mereu vad mamaliga la cantina) poate fi transformat in patratele de malai cu seminte de dovleac si ulei de masline, coapte/ crema de malai cu cardamom (cred ca am mai si scris pe blog de ea) servita cu sos de ceapa, sare, zeama de lamaie si cimbru/ nachos cu ceapa sau chiar in budinca din malai cu miere, ghimbir si stafide (cam astea imi vin in cap la prima mana).

Nu mi se pare nici greu, nici complicata existenta unei asemenea alternative pentru cei care din diverse motive sunt alergici, au de tinut un regim, vor sa manance mai corect si mai aproape de principiile nutritive normale. Sincer, nu v-ati saturat de cartofii prajiti cu snitel si chiflele alea spongioase si semiuscate? De faptul ca fasolea exista doar in ciorba cu afumatura, mancarea cu carnati ori iahnie dar niciodata intr-o salata de fasole cu verdeturi?

Un meniu pentru 3 +1  zile ar putea fi asa:

Ziua 1
1. salata (din anghinare – stiti macar cum arata? eu am vazut-o mai des in cartile cu poze decat in mancare/ gulie – cand ati mancat-o ultima data?, dovlecel, fasole verde, naut) cu multe plante aromate
2. paste din spelta aromate cu cimbru in sos de rosii, patrunjel, chimen
3. desert din fructe uscate, mix de nuci si miere

Ziua 2:
1. supa crema de linte aromata cu lamaie si coriandru
3. lasagna din felii de dovlecel cu ciuperci, tofu, marar, ceapa rosie
4. fursecuri din faina de orez, aromate cu coaja de portocale si ghimbir

Ziua 3:
1. supa crema de mazare
2. placinta de cartof cu spanac si seminte de pin (cam scumpe, putem pune nuci)
3. mar copt cu stafide hidratate in coniac [ha! mai ales la cantina :))], scortisoara si miere din flori de portocal

Ziua +1 folosind aceleasi ingrediente din ziua anterioara dar pregatite altfel:
1. salata din frunze de spanac, fistic, rosii cu painica calda
3. mazare gatita in sos de vin cu salvie
3. cataif din taietei de orez si mar ras cu vanilie

Sau de ce nu, clatite din foaie de orez? Pot fi atat aperitive umplute cu urzici dar si desert cu crema din piure de banana si coaja de portocala…

Ma opresc aici sau voi fi acuzata de nebunie temporara :)) Desi stiu ce zic si sunt sigura ca cei care au anumite restrictii impuse sau autoimpuse cu greu pot lua masa in timpul zilei cand nu isi aduc de acasa lucruri preparate de ei. Am totusi si doua propuneri decente pentru cantine:
– serviti mancarea in farfurii si boluri mari, prefer sa mananc aceleasi 200 de grame din orice pe o farfurie din care nu imi aluneca mancarea
– in descrierea felului preparat fiti generosi in cuvinte, in loc de „supa crema de morcov” e mai descriptiva varianta „supa din morcov pasat, smantana, coriandru, nuscoara, crutoane” (desigur aici e o mare discutie, pentru ca nu sunt foarte convinsa ca crema este din morcov crud, fiert si pasat ori ca nu cumva a fost pe nedrept ingrosata cu rantas de faina, mult mai convenabil si rapid de folosit decat cartoful fiert). Oricum trebuie sa stiti ca in afara de sare si piper, mai sunt o gramada de mirodenii de care puteti abuza 🙂

Voi va luati pranzul in Pipera?

*Post din sectiunea Sanatate, publicat in fiecare zi de joi, care exprima o atitudine personala legata de mancare, ganduri sau emotii.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...