Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
10 mart. 2012

Agentul de paza si importanta de sine

Agentul de paza este acel element din organigrama de personal care, adesea, conteaza cel mai putin. Nu pentru ca ar fi cel mai putin im portant, ci pentru ca nu de el tin deciziile, directiile, nu el propune si nici nu trebuie sa gaseasca noi abordari sau metode de rezolvare. El executa.

Prin urmare, in aceasta nedreapta pozitie, el si-a reconfigurat taskurile meseriei sale, le-a modernizat si le-a updatat la un context modern si flatant pentru el si pentru amicii de bere, adunati la sfarsit de saptamana la un gratar sa isi mai spuna cum a fost la munca. Azi, agentul de paza, este pentru el insusi manager!

De la el pornesc lucrurile, daca el nu vrea nu aproba. Degeaba ii explici ca tu esti colaboratorul principal al organizatorului unui mare eveniment din oras, degeaba ii spui ca ai nevoie sa folosesti liftul din hotel pentru ca pregatesti set-up-ul unei petreceri, degeaba ii zici ca parchezi doar pentru 10 minute cat sa descarci marfa, fiindca zona destinata marfii nu exista…

Daca el nu vrea, lucrurile nu se fac: „Dumneavoastra sunteti cu domnisoara? Acum o lasam sa intre, dar pe viitor sa tineti minte: daca nu are legitimatie nu poate sa stea aici la intrare.  Acum am lasat-o sa stea sa va astepte dar pe viitor nu are voie nimeni. Intrarea principala e pentru VIP-uri si presa.” Just! De unde sa garanteze el ca domnisoara cu aer de corporatista nu e in realitate vreo terorista care a venit sa strice frumusete de eveniment care se desfasura intr-un centru industrial pentru targuri si expozitii?

Trebuie deci sa recunoastem ca agentul de paza este, inainte de toate, un om riguros, atent si foarte abil. Este si primul care isi ia punguta de cadou dintre cele care se dau la plecare invitatilor, e primul care intinde mana sa isi ia farfuria cu mancare daca se face vreo degustare, e primul langa scena care sta cu spatele lat cat deschiderea aripilor de aeronava sa fie sigur ca nimeni din  din sala nu vede ceva: „Da-i, dreacu’, de prosti! Ce, eu i-am pus sa vina? Sa mai stea acasa… Cica n-are lumea bani, dar sa cumpere bilet la prostii are!”.

Agentul de paza este acest erou americanizat coborat pe pamant din topul filmelor de box-office care face o deosebita onoare tuturor celor din jur prin prezenta sa la datorie. In excesul lui de zel si de self-esteem nejustificat agentul de paza aplica doar un singur mecanism de gandire bazat pe stimul si raspuns. Nu conteaza ca tu esti intr-un fel sau altul implicat intr-o poveste pe care, pentru a o pune in practica, ai nevoie sa intri pe usa aia blestemata, el stie ca cine nu are legitimatie nu intra. Punct! Ce, adica, sa il ia toata lumea pe el de prost?

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...