Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
23 apr. 2011

Ziua 4 – ziua oualor

Transmitem cele mai recente detalii din campania Redescopera Romania din Maramures direct de la fata locului din Baia Sprie, unde se va innopta pentru urmatoarele doua zile.

Cea de-a patra zi a inceput cu o oprire la Muzelor National al Oualor de la Ciocanesti care a iscat in grupul de participanti cateva discutii si pareri despre oua. La Muzeu pot fi admirate oua de diferite marimi incondeiate cu ceara sau pictate, dar si oua decorative cu margele. Mentionam, de asemenea, ca ouale au fost prezente si la micul dejun sub forma de omleta si oua fierte!

Discutiile care au facut cu ou si cu otet gramatica… oualor s-au purtat in fata muzeului iar detaliile au fost dezbatute vreme de mai multe minute pana la gasirea regulii corecte care impune ca un ou ia forma articulata oul iar ouale devine oualor.

Dupa accceptarea de comun acord a acestei reguli, echipa a pornit mai departe spre Sighetul Marmatiei. Drumul nu a fost lipsit de intemperii, la un moment dat o pisica neagra si ulterior o turma de oi tunse recent fiind surprinse traversand fara sa se asigure prin fata Dusterului condus de unul dintre soferii oficiali ai caravanei. Mai mult decat atat, contrar asteptarilor, la intrare in Maramures zapada inca nu s-a topit desi ne aflam in ajunul sarbatorii de Paste. Iar pentru ca drumul sa fie cu adevarat inedit in masina s-a putut asculta in exclusivitate cea mai recenta melodie semnata Provincialii, care urmeaza sa fie lansata in curand si publicului larg.

Dupa aproximativ doua ore si jumatate de mers, echipa a facut o vizita la Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet. Doi dintre participanti au realizat special pentru aceasta ocazie un reportaj despre istoricul inchisorii pe care il veti putea urmari in scurt timp aici. (Update: iata-l!)

Excursia a continuat cu vizitarea Cimitirului Vesel de la Sapanta, care in aceste zile este plin de turisti straini sositi sa vada obiectele de artizanat specifice locului. Caracterul unic al cimitirului este dat de crucile de lemn cu mesaje care sfideaza moartea, colorate in asa numitul „albastru de Sapanta”. Tot de aici am aflat ca pretul unei astfel de cruci variaza de la 150 la 200 de Euro, iar textele inscriptionate sunt create chiar de mesterul popular care ciopleste crucile in atelierul sau  din imediata apropiere a cimitirului.

Seara va continua pentru participantii dinromania la complexul Turist Suior din Baia Sprie urmand ca noaptea de Inviere sa aiba loc la biserica din satul Grosi, conform traditiilor locale.

A trasmis pentru dumneavoastra in calitate de reporter blogger, Alina Contantinescu.

Morala: Am pornit azi de la un cuvant pe care uitasem sa il folosesc corect. Si mi-am dat seama ca forma ciudata dar corecta a unui cuvant poate vorbi si despre lucrurile nearticulate corect care ni se intampla zi de zi.  Cand traim ceva gresit important este sa le acceptam pe celelalte corecte. Dupa ce neaparat discuti cu un prieten, desigur! 🙂

PS. Acest post a fost scris sub influenta muntilor si a aerului puternic ozonat direct de pe balconul camerei.

*Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Credit foto

 

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...