Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
5 sept. 2012

Vazut la cinema: Din dragoste pentru Roma

Din dragoste pentru Roma e o comedie cu situatii colorate, care ruleaza in aceasta perioada la cinema. Este inainte de toate cel mai recent film regizat de Woody Allen, daca asta il califica mai mult. Nu prea reusesc sa rumeg genul lui, parca mereu imi scapa printre degete ce a vrut sa spuna cu adevarat si ma limitez sa-i judec filmele (cele foarte putine pe care le-am vazut) in functie de frumusetea actorilor, a vestimentatiei, a dinamicii cadrelor, a replicilor. In necunostiinta de cauza pot doar sa spun ca in filmul asta apare un Woody imbatranit, ca un mosulet prin venele caruia curge agilitatea unui evreu.

In mintea mea, cele 4 povesti lumesti ascund cate o idee clasica:

1. Un arhitect aflat in vacanta isi retraieste tineretea in orasul unde a debutat: totul se petrece aproape in mod imaginar, personajul se infiltreaza parca asemeni unei umbre  in viata de cuplu a doi tineri pe care ii cunoaste aici. El apare in cadre de niciunde, desi in egala masura e posibil sa fi fost acolo de la inceput si e vocea aia pe care o auzim mereu cand suntem in dubii: nu-i asa ca iti place de prietena prietenei tale?…

2. Un localnic, simplu angajat, se trezeste vedeta orasului: e parodiat mecanismul prin care presa lanseaza subiecte din cele mai banale evenimente ale vietii si dorinta incipienta din fiecare dintre noi de a fi in centrul atentiei. Ne dorim calea usoara a lucrurilor: de am putea fi populari fara sa purtam responsabilitatea de a da public socoteala pentru fiecare lucru din viata noastra personala si nu numai, fara presiuni jurnalistice si fara rigorile unui comportament public asumat?…

3. Doi tineri casatoriti sunt atrasi in intalniri separate cu potential amoros: el lipsit de experienta unei vieti intime bogate in tehnici de seductie si cucerire intalneste o prostituata, ea ajunge din intamplare in fata unui actor local foarte cunoscut, un pic ghiortun, caruia ii accepta propunerile cu naivitate.

4. Un director de opera american isi propune sa aduca pe scena un cantaret a carui meserie e antreprenor de pompe funebre: imaginea clasica a americanului intreprinzator care vede un business din orice oportunitate, care descopera talentele pe strada si le inconjoara de succes.

Dincolo de actiunea per se mi-a ramas infipta in minte o idee care adie ca un val de matase intr-una dintre scene: femeile isi doresc barbati dispusi emotional sa sufere ori sa inteleaga suferinta.

Trailer.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...