Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
23 aug. 2013

Tu chiar stii ce ti se cuvine?

Astazi o sa scriu la persoana a doua, singular (asa cum nu obisnuiesc), pentru ca ti-l scriu tie, celui care vei citi si stii sa treci dincolo de limita indrumarilor simple.  Poate ca in timp ce te uiti peste acest text ai in tine convingerea ca e firesc sa ti se cuvina tot ceea ce iti doresti, indiferent de cum stau lucrurile. Poate simti ca e dreptul tau sa traiesti si sa fii fericit cu alegerile pe care le faci sau le-ai facut. Dar, daca incepand de maine ti s-ar oferi posibilitatea sa primesti din nou ceea ce stii ca te face implinit si fericit, ai fi dispus sa faci ce este necesar pentru a obtine acel lucru? Ce abilitati ai fi disponibil sa iti dezvolti si la ce transformari emotionale ai fi receptiv pentru a-l obtine? Eu cred ca te-ai infuria si ca ti s-ar parea nedrept… Si ca de fapt ai considera ca tu, neavand niciun fel de vina, nu ai pentru ce sa te schimbi.

Poate ca deja te-ai infuriat citind asta, dar realitatea e ca atunci cand crezi ca ti se cuvine iti negi de fapt ceva ce e important si dureros pentru tine. Daca intr-adevar esti deja furios, trebuie sa stii ca furia si ura sunt recunoscute ca forte contrarii care iti anihileaza eforturile. Iar ceea ce vreau sa spun mai departe tocmai asta presupune: efort. Efortul de a nu te cufunda in decandenta si delasare si de a-ti lua tot timpul din lume sa afli care este acel ceva dinauntrul tau pe care il negi si de care nu te poti elibera. Efortul de a intelege ca atunci cand stai intr-o relatie sau intr-un job pentru ca iti e comod si e frumos si crezi ca ti se cuvine, tu stai asa doar de frica de a infrunta viata in singuratate sau cu bani mai putini. Din acest punct de vedere, ceea ce faci in realitate e sa iti negi frica, de care nu te vei putea elibera pana cand n-o vei trai.

Nevoia de a te simti indreptatit se vindeca, daca vrei sa iti vindeci durerile. O persoana care se simte indreptatita (sa fie iubita, apreciata, intretinuta) nu isi inchipuie cum altfel ar putea sa stea lucrurile pentru ea si nu isi poate imagina ca poate ceilalti simt diferit. Cand te simti indreptatit e ca si cum ai zbura pe nori dar convins fiind ca cerul iti apartine doar tie. Iar cand apar alti zburatori, nici nu vrei sa ii vezi ori sa auzi de ei.

Nevoia de a avea dreptate este o tehnica de autoaparare pentru ca in sinea ta stii ca esti vulnerabil. Vulnerabil la rasturnari de situatie, la neprevazut, la lucruri pe care nu le vedeai acolo si pentru care nu esti pregatit. Da, e mai confortabil sa ii respingi pe ceilalti inainte sa te respinga ei pe tine. Si e mai comod sa presupunem toti ca tu esti indreptatit sa ne transmiti sau sa ne impui cum ti-ai dori tu sa se intample lucrurile. Insa un lucru e sigur: daca nevoile tale sunt armonioase si deloc egoiste atunci universul e destul de mare, destul de corect si destul de binevoitor pentru a ti le satisface.

Pana la urma, tu vrei sa ai dreptate sau sa fii fericit?

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...