Alina Constantinescu

Teatru_Voyeur
9 ian. 2017

Voyeur: adevărul-neadevărat

Mă tot învârt ca un capac pe un borcan de castraveți murați în jurul iubirii care nu-i iubire. Îmi dă de gândit iar eu înghit artistic șiroaie de gânduri. Adică, ar putea un joc al minții care forțează moralitatea să se simtă că-i iubire? Și de fapt totul să fie și să nu fie așa cum pare și cum se simte. Să fie doar o catastrofală confuzie. În fine.

Între timp, m-am dus până la Teatru de Artă să mă mai încălzesc. Sper că nu s-a prins nimeni că eram acolo pentru bomboanele cu vișină de la întâmpinare, ha! Și la spectacolul despre care vreau să vorbesc mai departe este vorba despre un joc din ăsta psihologic. Un thriller care începe din momentul în care protagonista lasă un străin amabil să îi intre în casă, adică în zona ei de siguranță, și el nu mai vrea să plece, îi taie firul de la telefon și îi anulează orice șansă de scăpare. Personajul feminin e o tânără psihiatru, adică în genul celor cu o frumusețe inteligentă. Însă inteligența nu are de-a face cu faptul că ea deschide ușa și așa dă drumul jocului.

Dacă piesa aceasta este despre ceva, atunci ea este despre abilitatea noastră vastă de a ne manipula unii pe ceilalţi. Despre darul nostru minunat de a minţi. (…) Este despre capacitatea noastră de a crede în orice adevăr, în forma în care ni se potriveşte. Este despre puterea noastră imediată de a ierta; nevoia noastră de a merge mai departe. Este despre compromis, despre dorinţa noastră de a ajunge în pat cu călăul. (Gardner McKay, autorul romanului „Toyer” după care se joacă piesa)

La început bărbatul e timid dar simpatic, ba chiar pare că are nevoie de ajutor, ba de fapt e un gay pierde-vară, ba de fapt are o problemă – e un voyeurist care o urmărește pe ea, problemă de care el arată că se rușinează dar pe care ea o înțelege, o discută, îi arată compasiune și convin că este în regulă. Apoi el câştigă, pas cu pas, tot mai mult teren și ei îi e imposibil să îl mai dea afară. Twistul 1 care aruncă totul în aer: el este de fapt un Păpușar (toyer). Adică un agresor despre care se știa că îi place să tortureze femeile pe care le seduce, lăsându-le imobilizate pe viață, unele dintre ele fiind chiar pacientele ei.

Disperarea și panica se sparg în crize de râs! Twistul 2 care aruncă totul în aer: el recunoaște că de fapt a jucat totul, că nu i-a tăiat firul de la telefon și că nu-i decât un tânăr actor! A intrat în rolul Păpușarului pentru că are de făcut un rol credibil la cursurile de actorie și i s-a părut că poate încerca spontan rolul, știind așa de multe detalii despre ea și despre agresor.

Cine este el de fapt, din tot ceea ce dezvăluie? Ea este în siguranță sau e în pericol? Cine ar trebui să știe mai bine, hm? Ea sau noi, spectatorii, care am văzut fiecare manevră? Doar că tensiunea și twisturile permanente încâlcesc povestea și nu mai e ușor să discerni între ce este adevărat și ce nu. Și cel mai mare twist: cel de final! Agresorul sfârșește victimă, victima devine agresor.

Despre toate acestea e vorba în Voyeur – în detaliu aici. Foarte fain! Eu aș zice că să mergeți să vedeți, dar nu trebuie să mă credeți pe cuvânt când zic că cel mai mult mi-a plăcut scena cu oglinda de buzunar! E cu multe emoții și cu detalii la care, pe măsură ce apar, m-am șocat și sala a râs. Și cu Tudor Istodor, care-i fiul actriței Maia Morgenstern, care e foarte convingător în toate personnas prin care trece și căruia nu îi stă rău nici în halat turcoaz și nici când aleargă prin sală prin întuneric, așa cum fac psihopații. Te liniștește puțin și îți dă impresia că totul e bine și te trezești cinci minute mai târziu că te-ai înșelat!

Nu cred că e genul de iubire de care am nevoie! (Maude, personajul feminin)

A meritat să mă duc și să ridic toți oamenii de pe rând pentru că am întârziat, pffff! Dar, vai de mine, m-am uitat la piesă way to bias ca să priponesc ideea asta că iubirea poate fi o agresiune psihologică cu multe măști. A naibii cacofonie!

Credit foto: Teatrul de Artă București

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...