Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
18 iun. 2013

Schimb de pareri: minciuna

Azi, impreuna cu cativa dintre colegii mei, in cadrul unui training de comunicare a trebuit sa sustinem tema: „Minciuna este acceptabila daca exista buna intentie”.  In ciuda oricaror experiente personale, am pornit de la ideea ca este unanim acceptat ca este mai bine sa spui adevarul decat sa minti. Cu toate acestea, asa cum spune si un vechi proverb persan, „Minciuna care face bine valoreaza mai mult decat adevarul care face rau!”. In continuarea acestei idei, redau mai jos cateva situatii cand minciuna poate fi acceptata:

– Mos Craciun: de ce i-ai spune adevarul unui copil care mai crede inca in „Mos”, stricandu-i bucuria de sarbatori cand el traieste pentru asta?

– situatii medicale: adevarul din punct de vedere medical cand cunoasterea lui ar face mai mult rau decat bine. Unii prefera sa nu stie ca nu se mai poate face nimic pentru sanatatea lor, prefera sa li se dea sperante pentru a sti ca au pentru ce lupta. Sa li se spuna adevarul sau nu?

– coafuri nereusite: cea mai buna prietena tocmai si-a facut o noua tunsoare care ii scoate in evidenta defectele. De ce ai vrea sa-i spui adevarul, mai ales ca stii ca pana ii creste parul nu se mai poate face nimic?

– cadouri inutile: primesti un cadou absolut inutil de la o persoana la care tii. Ii spui asta?

– situatii scolare: esti profesor si stii sigur ca unul din copii, este tratat cu brutalitate de catre parinti, in cazul obtinerii unei note slabe. Ai omite adevarul pentru a evita situatii violente acasa si a castiga increderea elevului respective?

– greutate corporala: o gravida e disperata de cat a luat in greutate, si desi a facut eforturi sa se mentina in limite normale nu a reusit. Stii ca este un subiect mai mult decat sensibil pentru ea, te apuci sa-i spui?

– prietenie: din intamplare afli ca cel mai bun prieten al tau a incalcat grav legea. Il reclami?

– intim: cel mai bun prieten al tau are o relatie noua si iti spune ca o iubeste ca pe ochii din cap. Cu ceva vreme in urma ea trecuse si prin patul tau, dar el nu stie asta. Ii spui cu riscul sa strici prietenia?

Concluzia dezbaterii noastre a fost ca pe termen scurt minciuna are efect benefic dar pe termen lung e dezastruoasa si erodeaza increderea. In plus, e greu sa minti mai ales ca s-a demonstrat stintiific ca oamenii sunt niste radare ale minciunii si e foarte usor sa detectezi minciuna.

Chiar daca pornim de la situatii particulare, ca cele de mai sus, si incercam sa generalizam, ori aplicam strategia inversa – de la general la particular- trebuie sa admitem ca in viata reala nu exista situatii de adevar si minciuna absolute. Cel mai adesea exista si compromisuri, iar minciuna poate fi acceptata in masura in care nu stii mai bine (nu cunosti subiectul, nu esti pus in tema, nu stii toate detaliile…)

Voi mintiti? In ce situatii ati minti? Ati minti ca sa va salvati viata? Ati minti ca sa salvati aparentele…?

 

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...