Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
5 aug. 2011

Paprika: intrebuintari si sfaturi

La 1494 paprika era considerata un nou sortiment de piper. Chiar si etimologic, cuvantul deriva din latinescul piper, numit piperi in greaca moderna care in limba sarbocroata apare sub forma papar (piper negru) de unde a ajuns in maghiara ca diminutivul pe care il cunoastem azi. Termenul este uzitat pentru ardeii ca atare din care se obtine o pudra fina condimentata. In romana este cunoscuta sub numele de boia datorita culorii aprinse pe care o are pudra.

Cultivata in Spania 100 de ani mai tarziu, planta de paprika se raspandeste in Europa, devenind apoi condimentul national unguresc, unde se presupune ca a ajuns adusa de turci. De asemenea, a cucerit India si Africa de Nord, datorita reputatiei sale de condiment cu proprietati vindecatoare. La origine a fost adusa de Cristofor Columb, un navigator genovez, din prima sa calatorie in America, tara pe care a descoperit-o bogata in condimente si marfuri.

Din familia cartofului, ardeii paprika cresc in plante cu frunze mari si flori galbui-verzi. Se cunosc 30 de tipuri de paprika, cultivate sau salbatice, si desi se aseamana cu ardeiul chilli difera considerabil de acesta.

Despre gustul ardeiului paprika se spune ca e „dulce ca pacatul si iute ca diavolul”, fiind bogat in vitamina C si caroten. Stimuleaza pofta de mancare, ajuta la circulatia sangelui si are proprietati anti-trombozice. In cantitati mari are efecte antiseptice si perspirante si ajuta la secretia sucurilor digestive.

Iuteala prafului de paprika este data de intensitatea macinarii semintelor de pe peretii despartitori din interiorul ardeilor, distingandu-se 4 grade de gust, calitate si iuteala.

Paprika select contine cele mai bune fructe si coloreaza mancarurile in rosu apetisant. Nu este foarte iute iar la scara industriala este folosit la colorarea piurelui de rosii.

Paprika dulce, cel mai comun tip, este foarte condimentat si coloreaza mancarea in rosu-inchis.

Paprika semi-dulce are o aroma mai picanta, insotind foarte bine mancarurile grele.

Paprika rosu este cel mai iute condiment de acest tip folosit foarte des in bucataria ungureasca si cea vieneza.

Aceste 4 tipuri difera calitativ si se gasesc disponibile de cumparat. Se recomanda pastrarea intr-un loc racoros si intunecat, intr-un recipient etans. Dupa 1 an praful de paprika se invecheste, isi pierde aroma si se coloreaza in maro.

In bucatarie, paprika poate fi aromatizata sau foarte iute si a facut faimoase mancaruri clasice precum gulas, friptura, mancare sarbeasca cu carne si orez sau pui. Nu se recomanda adaugarea in grasime incinsa pentru ca substantele dulci din paprika se caramelizeaza.

Informatii culese din lexiconul Condimente – Origini. Gust. Intrebuintari. Retete primit recent.

Cu dedicatie. Voi ce doriti sa stiti despre condimente?

Credit foto

 

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...