Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
8 iul. 2010

Maniera de a fi decenti cu noi insine

Dincolo de vestimentatie care ne pozitioneaza social si pe baza careia suntem superficial si rapid etichetati, manierele ne caracterizeaza la randul lor  si dezvaluie ceva din modul cum am invatat sa ne asociem diferite tipuri de comportament. Daca alegerea tinutei e de cele mai multe ori contextuala, simtul de a ne purta pastrand eticheta ne apara karmic. E mai putin probabil ca o persoana cu maniere sa atraga spre ea situatii si oameni cu energii joase, la fel cum diversitatea situatiilor in care cineva se poate integra e mai mica in lipsa manierelor.

Dincolo de abilitatile de comunicare si interactivitate care ne fac sa fim populari, a te purta bine echivaleaza cu norma de rigori care ne face sa fim respectati. Nu de putine ori, cei care au obtinut performanta in domeniul lor pierd din apreciere din cauza metodelor neloiale, neetice si nepoliticoase pe care au ales sa le foloseasca pentru a-si atinge obiectivele.

Pe langa codul comun acceptat de la tara la tara, care se invata, bunele maniere tin de  practica noastra de a pastra o decenta a gesturilor. Uneori tin de o inteligenta de conjunctura, cand pusi in situatii deloc elegante suntem nevoiti sa reactionam cu eleganta. Cand nu te vede nimeni poti face ce vrei dar asumandu-ti manierele nu te poti contrazice cu propria ta imagine sociala! E indicat sa fii intr-o relatie de eficienta cu tine  si atunci cand esti invitatul principal al petrecerii dar si atunci cand esti in intimitatea familiei. E indicat sa fii constant in gesturi si in mijlocul grupului de cunoscuti dar si in singuratatea locuintei tale.

Pe langa folosirea regulilor elementare, ne cizelam comportamentul si in functie de loc, timp, spatiu, interlocutori dar indiferent de toate acestea un bun simt e necesar sa ne insoteasca. Poate parea deplasat sa mai folosim azi tacamurile pentru servirea fructelor, dar e de bun simt sa nu le manancam in timp ce suntem prinsi in alte actiuni publice (stam de vorba, probam pantofi, vorbim la telefon). Suntem confortabili cu ideea de a manca in public un fruct atat de alimentar cum e marul, dar ni se pare depreciativ sa mancam seminte… Ni se pare in ordine sa ne lasam mobilul sa sune intr-un spatiu care nu ne apartine dar cand vrem sa aprindem lumina intr-o incapere comuna se intampla sa cerem acordul…

Cred ca a stapani bunele maniere iti da o doza de siguranta si incredere ca sansele de a da gres sau de a gafa comportamental sunt atinse de nulitate. Iar pentru a ne reaminti care este comportamentul corect surprins in codul bunelor maniere cat si pentru a vedea ce e nu e normal sa facem (desi mai facem) va invit sa discutam pe Facebook la pagina de Bune Maniere, aparuta la initiativa lui Adrian Ciubotaru. Pentru ca „Avem nevoie de mai mult decat ce-am invatat in cei 7 ani de-acasa pentru a ne purta decent atat cu ceilalti, cat si cu noi insine”…

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...