Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
17 nov. 2011

Diabetul: sanatatea nu e dulce

Imi aduc aminte ca, pe vremea cand eu inca nu trecusem la gimnaziu, am auzit in casa cum un coleg de serviciu al mamei tocmai aflase ca este bolnav. Nu puteam sa inteleg exact ce are  sau de ce, stiu ca dintr-o data mama a zis ca nu o sa-l mai vada la lucru. Eu am retinut doar ca urma sa faca niste injectii pentru tot restul vietii. Si ca era internat.

De cateva ori am auzit pomenindu-se de „insulina” si „dializa”. Nu mai stiu cat timp s-a scurs de cand eu auzisem pentru prima data cele doua cuvinte ciudate, care pentru faptul ca stiam ca exista ma facea sa cred ca stiu chiar mai multe decat alti copii de varsta mea, dar intr-o zi cam in aceeasi perioada acest om a murit…

Diabetul este o boala care nu te doare: nu simti ca iti e rau, nu te supara stomacul, oasele, capul, nu iti bubuie inima sa nu poti sa respiri. Cu toate acestea, cand „te-ai trezit” cu ea nu o mai poti trata, cel mult poti sa previi complicatiile.

Daca se instaleaza pe un fond genetic mostenit in contact cu factori externi care declanseaza boala, atunci putem considera ca, desi nedrept, asa a fost sa fie. Cand insa diabetul e intretinut de ceea ce mananci in combinatie cu un stil de viata neglijent, la care se adauga un deficit enzimatic in organism, atunci esti responsabil pentru ceea ce poti sa controlezi si nu o faci. Fiindca orice delasare pe care nu o controlam ne poate domina uneori ireversibil!

Glucidele reprezinta singura sursa de energie care asigura creierului o functionare normala. Ceea ce inseamna ca organismul nostru are nevoie de ele. Cand nu ii dai glucidele de care are nevoie, organismul va lua din lipide si din proteine, facand un efort suplimentar pentru a le transforma in energie. Dar cand din varietatea de glucide pe care alegi sa i le dai, preferi in mod constant zaharul rafinat (ca produs industrial), ceea ce faci de fapt e sa iti obosesti pancreasul care trebuie sa secrete insulina pentru a metaboliza acest zahar din sange ca sa il transforme in energie.

Pe masura ce pancreasul oboseste va fi nevoie sa secrete cantitati tot mai mari de insulina pentru a neutraliza aceste concentratii mari de zahar din sange. Din acest moment se instaleaza boala. De depistat, o depistezi mult mai tarziu cand iti dai seama de la un moment dat ca iti e sete des, ca slabesti desi mananci ca si pana atunci, ori ca ai privirea incetosata. Este cazul cand zaharul care ti-a tot ramas in sange a inceput deja sa iti atace peretii vasculari peste tot pe unde sunt ei prezenti: la nivelul rinichilor, al inimii ori vascularizatia de la nivelul fundului de ochi.

Ieri dimineata am fost pentru prima data sa-mi fac analizele pentru diabet. M-am dus in centru. Screening-ul in diabet depinde de intervalul de referinta folosit de laboratorul de test, deci puteti auzi de diferite valori ale glicemiei dupa care se considera concentratia normala de glucoza. Eu am 86 mg/dl…

Aceste detalii despre mecanica diabetului au venit sub forma unei povesti spuse pe intelesul tuturor de la Dr. Andreea Gagiu – medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Centrul Medical Medas. De 14 Noiembrie, considerata Ziua Mondiala a Diabetului, Centrul Medical Medas a propus pentru perioada 10 noiembrie – 10 decembrie campania  „O grija in minus”. Astfel, oricine poate merge la clinica pentru a solicita gratuit un set de analize sa isi verifice starea de sanatate, ori in cazul in care pacientul stie deja ca este diabetic, sa beneficieze de aceste analize pe care trebuie sa le faca oricum pentru controlul periodic al bolii.

Cu aceasta ocazie, va indemn sa profitati de acest set de analize si investitii, pentru depistarea diabetului cat si pentru evaluarea acestuia, si mai ales sa stati de vorba cu medicul specialist diabetolog pe care clinica vi-l pune la dispozitie. Rolul lui este de a oferi celor sanatosi sfaturile utile pentru a face alegerile corecte dar si de a da celor diabetici recomandarile de care e nevoie ca sa stii cum sa faci sa traiesti experientele unui om sanatos si atunci cand nu esti.

De aceea, sper sa vedeti o oportunitate buna de exploatat acum inainte de sarbatori in cele 3 vouchere complexe de analize pe care le ofer din partea Medas pentru 3 dintre cititorii acestui blog. Si pentru ca schimbul sa fie fair-play, vreau sa imi spuneti: voi la cine apelati cand aveti nevoie de vreun sfat cu privire la sanatatea voastra?

Pentru interactiune si alte detalii despre centru, urmariti conturile Medas de pe retelele sociale: twitter si facebook.

*In fiecare zi de joi, pun pe blog un post despre food & health, in incercarea de a lamuri ca gandurile si emotiile noastre nu sunt independente de ceea ce alegem sa mancam. Aceste posturi sunt stranse si pot fi citite in sectiunea Sanatate.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...