Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
14 apr. 2011

Despre alimentatia sattvica

V-ati gandit cu seriozitate ca frumusetea vine din iubire si din regasire de sine? Cand esti ok cu tine, cu trupul tau, cand ai o minte linistita si deschisa. Pe mine ma inspira si ma sperie deopotriva aceasta impacare cu corpul si cu sufletul nostru, fiindca de cand ma stiu caut echilibrul iar cand simt ca il ating stric totul, iau o pauza si incep din nou…

In urma cu vreo 3/ 4 ani, dupa o experienta culinara atipica in oras (a se citi in Bucuresti), am dat peste filosofia ayurvedica, recunoscuta si ca medicina holistica. Nu am fost atunci capabila sa diger ideile noi despre alimente ca hrana spirituala. Insa, cateva teorii m-au agatat si, cand am stare, mai caut sa descopar in ayurveda cum ajungem la armonia totala (minte – suflet – corp). Iar explicatiile pe care le-am gasit pornesc in primul rand de la alimentatia zilnica.

In Ayurveda starea de sanatate, fericire si frumusete  se numeste ojas – un fel de energie vitala asemeni unei flacari interioare care lumineaza fiecare celula activa a corpului. Iar aceasta ojas se produce doar in cursul unei digestii normale. Ceea ce inseamna ca atunci cand alimentele nu sunt corect absorbite, ele nu pot fi transformate in aceasta energie, care asigura pe langa starea de bine si imunitatea organismului.

Mai mult, ea este esentiala pentru sanatatea pielii! Doar asa imi pot explica alergodermiile sau dermatita atopica (de care eu sufar din adolescenta iar la un moment dat am avut pentru mai bine de jumatate de an un episod dureros de suprainfectie). Ma gandesc ca tot lipsa unei digestii complete e responsabila subtil si de problemele de ten care par sa nu cedeze niciunui tratament clasic (la capitolul asta nu am avut suferinte, insa stiu de la cei care au probleme ca sunt nevoiti sa incerce diverse tratamente pana gasesc cheia).

Pornind de la aceasta idee, este de la sine inteles ca pentru echilibrul general cat si pentru sanatatea pielii (aspect care pe mine m-a lasat destule nopti fara somn) e nevoie sa facem tot ce putem pentru a intari aceasta ojas, iar una dintre activitatile recomandate este prepararea mesei (la care oricum ne supunem in fiecare zi chiar daca nu gatim, fie si pentru faptul ca trebuie sa mancam). Si la acest nivel intervine alimentatia sattvica, adica pregatita dupa regulile tipic ayurvedice, pe care va invit sa o descoperiti pentru inceput aici, unde eu am ajuns de vreo doua ori si am descoperit condimentele care activeaza focul digestiei (de atunci, cardamomul este preferatul meu). Nu mergeti insa sa mancati de foame, fiindca experienta sta in a (re)descoperi actul de a manca folosind toate cele cinci simturi. Plus ca regulile clasice cu care suntem obisnuiti nu au nicio legatura cu modul acesta de a te hrani!

Mai departe, la fel de interesant este ca ojas este produsa de constiinta, lucru care ma convinge si mai tare ca pentru a ajunge la emotii pozitive inevitabil trebuie sa acorzi o atentie particulara alimentelor pe care le alegi, fiindca nutritia este cea care ne influenteaza starea de sanatate emotionala. Doar mancarea care are o vibratie curata asigura calitatea sangelui de care depinde nu doar starea de sanatate cat si calitatea gandurilor noastre!

In lumina acestor teorii, este evident ca exista o legatura cat se poate de puternica intre alimentatie, stare de spirit si frumusete si ca sanatatea celulelor noastre sta in ce mancam si in ce conditii ne luam masa. Ma intreb daca ne-am gandi la alimente ca la niste medicamente naturale, am mai accepta cu resemnare abuzurile accesibile de pe raft? Daca de maine nu mai putea percepe niciun gust si nicio aroma, nu am alege alimentele dupa emotiile pe termen lung pe care ni dau dupa ce le consumam? Nu ar conta mai mult aceste emotii decat texturile, culorile, formele si parfumul care ne ghideaza acum?

Din pacate, chiar si cand stim ce e gresit, nici o filosofie (si cu atat mai putin cea a hranei) nu are cu adevarat sens daca nu vine sa confirme o nevoie naturala. Nu ne ramane decat sa ne asumam curajul sa experimentam. Alimentatia este intotdeauna un caz personal!

Credit foto

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...