Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
17 aug. 2012

Cum vad bunele maniere (si femeile) the perfect gentleman

Stilul nostru de viata ne obliga sa traim scurt: sa dorim repede, sa renuntam repede, sa schimbam repede. Interactiunea profunda ne cere timp, o resursa pe care o avem din ce in ce mai putin. Rabdarea cere efort. Chiar daca il depunem sau nu trebuie sa fim amabili indiferent de intentie.

Saptamana trecuta am filmat un material cu sfaturi de bune maniere la Woman TV || site, Facebook un proiect sustinut doar din ambitia si pasiunea Flaviei, care il considera singura televiziune online pentru femei din Romania. Subiectele pe care le-am discutat s-au invartit in jurul a catorva intrebari care parca nu isi gasesc niciodata raspunsul suficient de clar incat sa nu mai fie aduse in discutie iar si iar:

– cand sunam pentru a face o invitatie
– cum procedam cu partenera invitata
– ce discutam si ce nu avem voie sa intrebam la prima intalnire
– cine stabileste locul de intalnire
– cine intra primul la restaurant
– cine plateste
– este sarutul de despartire legitim sau nu

A iesit o discutie in care am repetat de mai multe ori cativa termeni: decenta, prudenta, dicretie, acomodare la context. Am vorbit despre gesturi pedante dar romantice si am amintit de dialog, pasiune impartasita, idealuri comune si situatii de criza traversate impreuna.

Am mizat pe variante e bun simt, mai mult sau mai putin intuitive: discuti despre ce se intampla in oras, sport, stiri, calatorii, preferinte culinare, modalitati de a evada din cotidian si am stabilit ca e de preferat sa excluzi lucrurile despre care nu se poate vorbi cu usurinta: viata intima, trecutul amoros, boli, salariul. La fel de neplacute sunt si generalizarile (toate sunteti la fel!), autocaracterizarile exagerate sau parerile patimase despre alte persoane (comune sau nu).

Buna educatie iti cere de asemenea sa nu te aperi ironic intr-o converatie si sa eviti interventiile categorice pentru ca pot bloca dialogul. Daca te preocupa sincer partenerul pe care il ai alaturi vei face dezvaluiri cu moderatie,  iar intalnirea va fi intretinuta cu mici complimente. Codul bunelor maniere a mai stabilit ca:

– doar la intrarea in restaurant barbatul nu trebuie sa cedeze trecerea partenerei care il insoteste
– domnul o ajuta pe doamna la venire si la plecare
– masa ia sfarsit numai la dorinta doamnei
– ea intinde intotdeauna mana
– sarutul mainii are loc doar in spatii inchise
– poti cere pareri, insa oferi sfaturi doar daca iti sunt cerute

In categoria greselilor (desi nu am adus in discutie asta) mentionez aici: sa intarzii, sa nu iti privesti partenerul in timp ce vorbesti cu el (mea culpa, uneori si eu mai fac asta!), esti las, faci propuneri largi de dragul entuziasmului, iti mai stabilesti o intalnire cu altcineva, nu te pregatesti, insisti sa o tii de mana/sa o saruti/ sa o conduci acasa/ insisti sa o convingi de alegerile tale. Codul clasic de eticheta nu ne-ar permite nici conversatiile pe strada, dar o intalnire reusita e aceea nu foarte marcata de prea multa eticheta!

Am convingerea ca trebuie sa existe placerea intalnirii inainte de orice alte rigori pentru ca o intalnire in doi iti cere sa te acomodezi cu o multime de exceptii de la regulile cunoscute (am pus special cateva nuante in materialul filmat).

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...