Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
23 dec. 2011

Coaching, terapie si clatite cu dulceata

Disclaimer: urmeaza un interviu cu Ioan Nicut, coach, despre relatia de coaching, diferenta dintre sfaturi si recomandari si clatite cu dulceata de casa. Povestea de mai jos este ceea ce se poate spune [bonus: cu diactritice :)] in urma unei discutii personale de 30 de minute propuse intr-o seara pe twitter. Va invit sa il cititi. Veti descoperi ca nu lipsa solutiilor ne limiteaza ci modul in care vedem lucrurile.

In ce situații ar avea oamenii nevoie de un coach și unde îl găsesc?
Clientul are o afacere și vrea să găsească modalitatea prin care să o crească la un nivel fără precedent. De la un nivel de magnitudine la alt nivel în doar doi ani.

Director de vânzări și sau omologi de-ai săi vor să găsească strategii prin care să atingă noi obiective ambițioase ale companiei. Echipă de vânzări cu rezultate plafonate de strategiile care au funcționat în trecut și acum se află într-o zonă de platou, limitare, blocaj.

CEO sau Director General vrea să creeze și îmbunătățească acele comportamente (comunicare, delegare, puterea exemplului, puterea de a spune nu în anumite situații și accepta alte situații, etc, etc) care să-l ducă la o performanță excelentă în conducerea echipei sale de management. Executiv în marketing care vrea să-și crească obiectivele cu xy% în timp de criză.

Director de divizie proaspăt promovat care trece de la un rol tehnic la un rol de lider și sau manager care îmbrățișează nou, necunoscutul, regăsește încrederea în sine, independent de rol și de situație.

Antreprenor care este într-un moment în care îi este neclar ce vrea, nu știe să-și formuleze obiective și vrea să ajungă la un alt nivel de performanță în business. Antreprenor care își propune o cifră de venituri x și care provocat de coach realizează o cifră 2x.

Persoane care vor să-și creeze noi relații personale și să le lase în urmă pe cele care au încetat a mai funcționa. Persoane care sunt în fața unei schimbări în carieră, care vor să-și schimbe locul de muncă inclusiv care se pregătesc să plece din „corporație”. Oameni care vor să găsească și creeze ceva semnificativ care să-i trezească dimineața cu pasiune pentru ce urmează.

Acestea sunt doar niște exemple care care le-am scos uitându-mă pe dosarul meu de contracte cu clienții. Dacă sunteți în căutarea unui coach cereți o sesiune în care să vedeți dacă vă potriviți cu coach-ul respectiv. Vă recomand de asemenea să-l întrebați pe coach dacă a semnat un cod etic și deontologic care să garanteze discreția și modul în care este condus procesul de coaching. Găsiți astfel de colegi certificați sau avizați pe site-ul Federației Internaționale de Coaching, capitolul din România.

Ce anume face diferența între sfatul prietenilor care mă cunosc încă din copilărie (și care mi-au castigat demult încrederea) și discuția cu un coach?
Faptul că ești confortabil cu un prieten și ai încredere în sfatul lui e foarte diferit de a și urma sfatul și a-l face realitate. Din experiența mea aplicăm sfaturi ale prietenilor foarte rar pentru că ele sunt conforme cu punctul de vedere al celui care sfătuiește. Există și situații în care sfatul funcționează dar relația cu un coach asigură că soluția este unică și aparține clientului, clientul este expertul și el va alege exact ce i se potrivește nevoilor imediate. De altfel un coach îl ajută pe client să-și exprime nevoile și găsească soluții la problemele pe care le întâmpină după care să și le implementeze. Am scris o poveste cu titlul: 7 motive pentru care sfaturile sunt inutile.

Cum mă lămuresc dacă am nevoie de coaching sau de psihoterapie?
O distincție nouă pe care pot s-o fac este că în relația cu terapeutul „pacientul” se duce să se „repare”. În terapie centrarea se face pe lăsarea în trecut a unor lucruri care afectează prezentul și viitorul pacientului.

În coaching clientul este „normal” și caută să-și găsească „strălucirea” prin concentrarea pe un obiectiv aflat în viitor. Coach-ul îl asistă în alcătuirea de planuri centrate pe acțiune care să-l transporte din punctul în care vine în coaching către punctul în care-și dorește să ajungă adică obiectivul propus.

In calitate de coach, cum mă ajuți să învăț lucruri noi despre mine?
Coach-ul nu te ajută direct. Coach-ul conduce un proces în care tu afli lucruri despre tine, de la tine, în timpul sesiunilor de coaching și afli lucruri noi despre tine prin acțiunile pe care le întreprinzi în afara sesiunilor, între sesiunile de coaching. Coach-ul poate clarifica niște lucruri care prin modul în care le vezi te limitează.

Ce îndrumări ai pentru cei care simt că propriile lor valori sunt în contradictie cu valorile locului unde lucrează?
Am spus și mai sus că tu ești expertul și că tu poți alege ce vrei atunci când valorile tale sunt în contradicție cu valorile locului de muncă. Un coach fi de folos aici ca să-ți clarifici, să faci o alegere și să fie alături de tine în transformarea care să-ți aducă ceea ce vrei cu adevărat.

Tu cum faci să nu te indentifici cu problemele pe care ți le aduc cei din jur in discuțiile cu tine?
Când simt că problemele pe care le aduc clienții mei afectează relația de coaching mă duc la terapie sau ridic problema în sesiunile mele de coaching în jurul unui obiectiv care să stabilească cum să fiu sau acționez eu diferit în cazul în care „problema” reapare.

Suntem în perioada de sărbători. Spune-mi care este desertul tău preferat, ce anume iți place la el si ce emoții iți produce… [verific dacă bărbații consumă dulciuri cu mai multă dezinvoltură decât femeile :)]
Cel mai mult, cele mai rafinate dulciuri mi se par clătitele cu dulceață. Le prepar punând și sare și fac coca foarte fină astfel încât devin foarte subțiri și fragede. Dulcețurile făcute în casă au aici un rol foarte important. De exemplu, dulceața de vișine, caise, cireșe sau un gem de prune, caise mă fac să mă simt foarte bine.

Acum aproape 20 de ani munceam în aer liber. Mâncam dimineața 12-13 bucăți foarte ușor. Acum mă opresc la 7-8 bucăți.

Ioan iubește oamenii și-și îngrijește trandafirii din grădina lui minimalistă. Pasiunea lui e să fie alături de lideri – prin coaching – ca să aibă încredere în ei, să-și creeze o viață aliniată cu viziunea companiei lor dar și cu valorile proprii, să se transforme astfel încât să fie cine vor ei. El scrie pentru liderul din fiecare și le spune oamenilor povești care-i ajută să fie în contact cu sufletul lor, să-și găsească propria lor libertate, putere și pasiune.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...