Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
5 ian. 2010

96 de minute

Pentru ca nu mai gaseam nicio emotie sa tot sterg praful de pe ele, ocazie cu care trebuia sa le si pun in alt loc, am inceput zilele acestea o carte suspect de usor de citit pentru cate promitea din titlu (m-am apucat si eu de ceva care sa mearga repede, plus ca nu imi place sa ridic greutati :P).

Si m-am oprit la ideea pe care am pus-o in titlu: 96 de minute. Aveti idee la ce s-ar putea referi? Daca ar fi sa actionezi si sa zici ceva rapid, care ar fi primul lucru care iti trece prin minte? Sunt tare curioasa sa aflu ce ai raspunde 🙂

Intre timp, merg mai departe cu ideea (nu de alta, dar daca ma opresc la paragraful anterior, imi dobor recordul personal de a fi scris cel mai scurt post ever :)) ) si fac eu dezvaluirea: cele 96 de minute se refera la….

Stai! Imi dau seama ca inainte sa iti arunc raspunsul, trebuie sa te pun in tema cat de cat, sa intelegi contextul fara alte confuzii.

Asa cum citeam si in carte, cred ca fiecare dintre noi are sau a avut de-a face cu persoane care corespund uneia dintre tipologiile astea 3: cateodata, intodeauna, niciodata. Este vorba desigur de modul in care oamenii reusesc sa isi duca la bun sfarsit promisiunile, taskurile, ideile. Ii stim pe cei care cateodata fie dau lovitura, fie nu. Ii cunoastem si pe cei care intotdeauna reusesc, se tin de cuvant, fac intodeauna ceea ce spun ca vor face (e clar, trebuie sa imi largesc si eu cercul de cunostinte, poate dau de cineva care isi propune intotdeauna sa castige la ruleta; pentru mine, desigur :)) ). Si, mai sunt si cei care nu te suna niciodata, nu ajung niciodata la timp, nu termina niciodata in timp util.

Asaa, acum intrebarea fireasca este de ce acelasi eveniment/ aceeasi experienta (in esenta cu dificultate egala si acelasi grad de efort pentru toata lumea) declanseaza tipuri diferite de reactii si cu rezultate pe masura, desi suntem toti oameni care lucreaza pe planeta Pamant? (Si pentru ca asa vreau, exclud de aici exceptiile, pilotii americani cu trupuri de zeitati, super eroii din filmele cu raufacatori si idolii adolescentelor amorezate :P).

Da, puteti sa strigati la mine ca nu suntem toti la fel, ca avem convingeri diferite care ne fac sa actionam in consecinta. Evident ca suntem diferiti si de aceea si punctele noastre tari sunt diferite, dar ce vreau sa spun este ca nu efortul in sine este problema, ci modul in care decidem sa actionam: iar din acest punct de vedere, conteaza unghiul de abordare si ce lupta te hotarasti sa duci.

Prin urmare, este vorba de prioritizare: sa faci doar cele mai importante lucruri si sa le elimini pe cele care nu conteaza. Cu alte cuvinte sa folosesti 20% din resurse pentru a obtine 80% din rezultate. Pentru ca eforturile nu sunt egale cu rezultatele!

Ok, declar tortura introducerii incheiata, asadar nu te mai retin din treburi si iti spun ca cele 96 de minute se refera la timpul considerat suficient in care iti poti concentra cele mai importante lucruri din agenda ta zilnica. Practic, incepand ziua cu astea, poti considera ca ai avut o zi pe deplin productiva (restul sunt doar alte chestii care trebuie facute, dar nu cele prioritare). Si acesta ar trebui sa fie modul in care sa te comporti zi de zi astfel incat sa ajungi sa faci si tu lucrurile intodeauna la timp! Iar motivul pentru care faci asta este ca ar trebui sa te faca sa te simti bine 🙂

Daca putem sa constientizam asta, atunci putem incepe si schimbarea sa ne (re)organizam pentru a rezolva problemele simplu si eficient. Daca imi spui ca nu exista timp pentru toate, atunci te asigur ca ai cazut deja in capcana in care preferi sa nu schimbi nimic chiar daca acest lucru nu te avantajeaza… Iar singura ta solutie este sa incepi sa te organizezi sever si cat mai repede 🙂

Deci, care este primul lucru pe care il vei face maine dimineata? Si ce alegi sa nu faci maine?

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...