Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
6 oct. 2011

90.000 de pacienti TRATATI cu osteoporoza in Romania

Am ajuns zilele astea la sediul MSD, filiala romaneasca a unei companii americane farmaceutice, despre care am citit ca detine in portofoliu si medicamente pentru tratarea alergiilor (care ma intereseaza in mod direct). Din vara au un proiect numit „Impreuna pentru viata – sanatate prin cunoastere” in cadrul caruia au loc intalniri periodice, unde medici specialisti vin sa prezinte studii de specialitate, discuta despre diverse afectiuni si fac trimitere la medicamentele MSD care pot tratata afectiunea respectiva.

La intalnirea la care am fost prezenta s-a discutat despre osteoporoza si despre beneficiile vitaminei D. Informatiile au venit din partea invitatului Conf Dr. Catalina Poiana, de la Spitalul “C.I.Parhon” din Bucuresti. In ideea in care eu caut explicatii si paradoxuri din zona de sanatate, mi-am notat cateva lucruri pe care le structurez mai jos in cea mai usoara forma de urmarit.

Cand apare osteoporoza?
– cand scade masa osoasa; astfel elementele de infrastructura a osului sunt afectate, iar osul cu rezistenta scazuta se poate fractura de la traumatisme minime

Cand scade masa osoasa?
– masa osoasa scade in mod natural la femeile care ajung in perioada de menopauza; un alt caz de pierdere rapida a masei osoase este prin corticoterapie (nu am gasit informatii exacte pe net, daca stiti ce fel de terapie este si in ce situatii se recomanda, lasati-mi in comentarii va rog)

Ce tipuri de fracturi sunt cele mai frecvente?
– fracturile osteoporotice apar dupa varsta de 50 de ani, cel mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale si al soldului
– fracturile de sold sunt mai grave decat cele de coloana fiindca necesita alt nivel de terapie iar recuperarea se face foarte greu
– in 2025 se estimeaza ca vor fi 3, 94 de milioane de fracturi osteoporotice in lume (cu cat rata de crestere a sperantei de viata este mai ridicata, cu atat numarul de fracturi creste)

Cum putem preveni?
Vitamina D este cea necesara pentru a preveni aceasta slabire a osului. De retinut insa ca nu poate fi asigurata in organism doar din alimente, oricat de variata ar fi alimentatia noastra. Si asta pentru ca se considera ca necesarul zilnic de vitamina D este de 800 UI (Unitati Internationale) ceea ce e foarte mult daca luam prin comparatie un galbenus de ou care are doar 23 UI sau un ficat de vita care are doar 11,9 UI.

Mai mult decat atat, vitamina D se sintetizeaza la nivelul pielii sub actiunea razelor ultraviolete, iar cremele cu protectie solara pe care le folosim anihileaza sinteza acestei vitamine la nivelul pielii. Prin urmare, solutia medicala propusa este administrarea unui medicament antirezorbtiv si a vitaminei D.

Ce complicatii pot aparea cand prevenim?
Este de luat in seama faptul ca vitamina D (cea nehidroxilata nu da intoxicatii pana la 4000 UI) poate afecta functia renala daca pacientul nu o absoarbe din cauza lipsei de lichide.

Controversele stau in administrarea sau nu de calciu. Informatiile oferite sustin ca daca dam organismului calciu fara sa il ajutam sa il fixeze, nu facem altceva decat sa depunem calciu in oase, exces pe care medicii il numesc hipercalcifiere.

Alte recomandari minime
Osteoporoza se poate identifica printr-un test de densitate minerala osoasa insa poate fi prevenita prin excercitiu fizic adecvat, mai ales in perioada adolescentei (daca nu ati depasit-o deja, desigur :D).

Ce as vrea sa inteleg
Desi este o afectiune pentru care ne sesizam de-abia dupa 50 de ani (mai ales ca femei la vreo 5 ani de cand suntem in post menopauza) ma intriga faptul ca este genul de complicatie ale carei radacini subtile stau in perioada de adolescenta, cand nu avem de ce sa constientizam ori sa corectam modul in care mancam, suplimentele de care avem nevoie si programul constant de exercitiu fizic.

Din titlu reiese numarul cazurilor monitorizate, insa numarul real este mult mai mare. Eu am avut fractura de antebrat de doua ori si imi aduc aminte ca de fiecare data mi s-a facut rau din cauza durerii. Si nu era nimic complicat. Nu pot sa ma gandesc care este nivelul durerii in cazurile de osteoporoza. Dar voi, voi v-ati confruntat pana acum cu dureri de oase?

UPDATE: In comentariile primite, pe care va rog sa le cititi,  sunt cateva informatii menite sa corecteze unele detalii din acest post.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...