Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
5 apr. 2012

4 lucruri la care am renuntat in 485 de zile

Dupa aproximativ un an jumatate de tratamente homeopate care mi-au adus schimbari de ritm si preferinte in alimentatie, m-am decis sa fac o radiografie a lucrurilor personale la care am renuntat si sa le punctez mai jos. Cu totii stim ca schimbarile au nevoie de timp pentru a se instala, pentru a ne adapata la ele, pentru a nu agresa organismul sau modul in care obisnuim sa percepem si sa facem lucrurile. Daca ni le impunem cu militarie ne epuizam si ne golim de energie concentrandu-ne pe propriul ego de a nu ne lasa batuti, in loc sa asimilam schimbarea cu pasi marunti si sa constientizam fiecare gand subtil care ne incearca.

Nu cred ca schimbarile facute din entuziasm dureaza! Pentru mine nu au durat niciodata si mereu au fost perioade de abstinenta auto-impusa urmate de delasare si dezinteres. Ele se rumega incet de tot pana cand devin un gest reflex, firesc la care nu vrei sa mai renunti. Cele 4 schimbari la care am ajuns dupa aproape un an si jumatate sunt:

1. Nu mai mananc ciocolata
Nu mi-am propus niciodata sa renunt la ea: este gustul copilariei si al adolescentei mele, a fost pe rand refugiu, placere, surpriza, nostalgie… Pentru ca am inteles ca in spatele oricarei pofte stau niste asocieri emotionale, azi nu ma mai regasesc deloc in emotiile pe care credeam eu ca mi le ofera si nu mai consum decat ocazional.

Organic am ajuns sa resping ideea unui produs cu zahar, adaos de lapte praf, lecitina, grasimi. Inteleg ca pentru a ma simti bine, un lucru incarcat de adaosuri comerciale nu are cum sa ma ajute spiritual, nici digestiv. Mai mult, dupa tot acest timp in care am incercat doar din cand in cand dulcele din zahar, m-am dezobisnuit de gustul gol, fara nicio nuanta, care simt ca imi agreseaza tot palatul si ma ustura pe gat.

Aleg sa imi satisfac pofta de dulce cu creme facute din diverse tipuri de nuci si alune (am invatat sa hidratez caju, migdale, fistic) in care pun dupa stare miere, pudra de roscove, curmale hidratate, vanilie sau stafide. Uneori pun fructe de padure, banane sau mango si obtin un piure hranitor, suav dupa care nu te repezi la cana cu apa si care nu te starneste in niciun fel asa cum fac multe dintre dulciurile comerciale.

2. Nu folosesc lotiuni hidratante de corp
Am avut mari probleme dermatologice si am trecut prin tot felul de explicatii despre cum mediul agreseaza pielea. Sunt partial de-acord. Consider ca hibele pe care le avem vin dintr-un sistem interior pe care il busim cu ganduri, emotii negative, tensiune, nesomn. Pentru o piele catifelata si sanatoasa va spun din proprie experienta ca doar un echilibru intern ajuta pe termen lung iar toate celelalte lucruri doar ne alinta prin miros si textura dar nu pot lupta in niciun fel.

Am renuntat la lotiunile de corp si cremele de fata pe cat de mult am putut (desi inca ma mai folosesc de mostre pentru calatorii). Pentru ingrijirea de zi cu zi am ulei de cocos, unt de shea, ulei de avocado, ulei de susan si probabil voi alterna toate astea cu ce mai descopar. Desigur, uleiurile nu miros asa cum suntem obisnuiti, nu ne fac pielea sclipitoare, nu au culori fondante. Sunt insa niste cosmetice naturale (acelasi ulei se poate folosi si in alimentatie, de fapt de acolo a ajuns inspre ingrijire), hidratante, 100% neiritante. Ce poate fi mai curat pentru pielea ta decat acelasi produs pe care alegi sa il si mananci…?

3. Fara balsam de rufe
De-abia acum 2 weekend-uri m-am convins ca se poate inlocui, desi stiam ca poti sa obtii rufelele moi si fara sa folosesti balsamul de rufe. Chiar daca e eco, este tot un produs chimic care ramane in tesatura hainelor si vine in contact cu pielea. Eu l-am folosit tot mai rar dar eram nemultumita ca duritatea apei aspreste rufele la spalat.

De aceea, pentru clatirea rufelor folosesc otet de mere: nu lasa niciun fel de miros neplacut. Pentru putin parfum pe rufe stiu ca se pot picura uleiuri esentiale (inca nu am incercat) dar mi-am umplut dulapul de sapunuri cu mirodenii.

4. Nu cumpar geluri de dus
Nu mai folosesc deloc gel de dus ci doar sapunuri pentru pielea deshidratata, pe cat posibil fara detergenti. Am mai povestit. De la editia de primavara a Targului Raw Generation am plecat cu o plasa plina de sapunuri naturale, delicate si foarte grase (ideale pentru o piele uscata). Am de la sapun cu galbenele, miere si anason, la sapun detoxifiant cu lavanda si cedru, la sapun exfoliant cu ghimbir (ha!) si cafea (singura exceptie, in rest nu consum), la sapun cu morcov sau cu lapte de capra si laptisor de matca ori cu ulei de masline si chimion negru. Le recomand.

Inca nu sunt convinsa de sapunurile pentru par, am incercat diverse lucruri. Probabil ar trebui sa imi rezerv mai mult timp pentru a domoli parul (obisnuit cu parabenii din sampoane care il fac instantaneu moale si matasos) cu masti facute in casa si alte tratamente. Cand voi fi pregatita, voi ataca si aspectul asta.

Cat despre produsele de vopsit facute din plante, experientele mele au fost mai putin fericite. Cred ca inca nu am gasit produsul potrivit, desi tot am insistat pentru pudre vegetale din henna (non-toxica, non-alergizanta, non-sensibilzanta)

In rest, celelalte modificari sunt contextuale si pe perioade: am redus foarte mult lactatele (nu beau lapte decat de orez sau de soia, foarte rar consum iaurt sau branza, nu mai mananc deloc cascaval), foarte rar mananc oua. Nu beau cola de niciun fel, nu folosesc menta, nu beau cafea si nici bauturi acidulate.

Poate imi povestiti si voi despre lucrurile la care ati renuntat din convingere…

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...